Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.10.2015.
08:46
Đ. Barović - Vesti A

Da istina dođe do ušiju Zapada

U prepunoj velikoj sali Biblioteke Grada Beograda krajem prošle nedelje predstavljene su dve nove knjige direktora Veritasa Save Štrpca: "Hronika prognanih Krajišnika 3" i knjiga o stradanju Srba iz Hrvatske na engleskom jeziku "Gone Njhit the Storm".

Srna
Savo Štrbac predstavio dve nove knjige o stradanju Srba

- Dok je "Hronika 3" zbornik svih mojih tekstova objavljenih u poslednjih pet godina, dotle je knjiga na engleskom "Otišli sa Olujom", rezultat apela brojnih Krajišnika rasutih širom sveta kako bi svojim prijateljima, na internacionalnom jeziku, ponudili istinu o etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske - kaže za "Vesti" Štrbac.

U knjizi koja hronološki analizira stradanje Srba, Štrbac je uvrstio i svoj govor pred Generalnom skupštinom UN iz 2013, ali i kompletno svedočenje pred Sudom pravde u Hagu, u procesu tužbe i kontratužbe za genocid Hrvatske i Srbije.

- Kao narod smo verovali, a tako smo se i ponašali, da će istina sama doći do sveta i da tokom rata u Hrvatskoj svi znaju i šta se dešava u Benkovcu, ali i Ravnim Kotarima, Medačkom džepu... Istovremeno smo se smejali Franji Tuđmanu što je nekoliko sati čekao Klintona ili što je pesma "Danke Dojčland" pobedila na nekom festivalu i bili ponosni na Miloševića što 40 dana ne želi da primi američkog ambasadora. Nažalost, na teži način smo saznali da se istina kupuje i da je lobiranje u zapadnom svetu legalna rabota - kaže Štrbac.

Srbi i Jevreji

- Prevodom su se pozabavili moji prijatelji Mihajlo - Mika Petrović i njegova supruga Elen Gersten iz Njujorka. On je srpsko-hrvatskog porekla, a ona jevrejskog, međutim, u godinama su da su preko svojih pleća prošli strahote Drugog svetskog rata, pa su prepoznali svoje patnje u mojim pričama koje govore o ratovima devedesetih. Oni su mi među prvima rekli da je potrebno napisati knjigu na engleskom jer Amerikanci znaju sve o stradanju Jevreja od pre 70 godina, ali nemaju pojma o trostrukoj tragičnoj sudbini Srba u 20. veku - zaključuje Štrbac.

O ozbiljnosti knjige za englesko govorno područje svedoče i ličnosti koje su napisale recenzije, počev od Saše Obradovića, zastupnika Srbije pred Sudom pravde u Hagu, Vuka Jeremića, nekadašnjeg predsednika Generalne skupštine UN, Sande Rašković Ivić, nekadašnjeg komesara za izbeglice i kćerke Jovana Raškovića i Sare Flonders, kodirektora Međunarodnog centra za akciju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.10.2015. 18:57
Izgleda da se papa i ovde prosetao, produvao je sve djavole.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online