Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.09.2018.
17:14
blic.rs, Vestionline A

Kako je Hrvatska postala "problematično dete" EU

"Nacionalisti u Hrvatskoj su neprijateljski raspoloženi prema izbeglicama, LGBT osobama, nezavisnim novinarima, umetnicima, aktivistima za ljudska prava i svima koji su drugačiji ili misle drugačije", navodi se na početku članka pod naslovom "Hrvatski duhovi" koji je objavio norveški dnevni list Dagsavisen.

pixabay.com
 

U članku se konstatuje da je Hrvatska zbog podivljalog nacionalizma i filoustaškog revizionizma postala "problematično dete Evropske unije". Podseća se da je Hrvatska članica NATO-a i EU-a, i da je morala da prođe stroge kriterijume da bi se pridružila tim savezima, ali da taj proces nije rešio sve probleme u zemlji.

Hrvatska treba da se suoči sa svojom prošlošću

- Hrvatska ima nerešena granična pitanja sa gotovo svim svojim susedima, ali najvažnije od svega, Hrvati se bore sa nedostatkom suočavanja as prošlošću i stanjem ljudskih prava u zemlji - piše norveški list.

Dagsavisen navodi kako su u Hrvatskoj jake snage koje žele da "revidiraju prošlost i očiste NDH, koja je bila fašistička država i podržavala nacističku Nemačku tokom Drugog svetskog rata. To je borba kojoj se ne vidi kraj i stvarnost koju sve hrvatske političke vođe moraju uzeti u obzir". List citira i zloglasnu izjavu Franje Tuđmana da mu je drago što mu žena nije ni Jevrejka ni Srpkinja.

Hrvatski nacionalisti i branitelji povezuju NDH i današnju Hrvatsku

- Nacionalisti i branitelji upoređuju NDH i rat za nezavisnost Hrvatske 1990-ih pa nije iznenađujuće što se danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav Za dom spremni - navodi norveški list. Podsećaju da je tokom NDH u Jasenovcu ubijeno najmanje 80 hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu.

List spominje i kontroverznu ulogu Hrvatske u ratu u BiH, i konstatuju da se to petljanje u unutrašnje poslove susedne države nastavlja danas kroz intervencije predsednice Kolinde Grabar-Kitarović oko izbornog zakona u BiH.

Uloga Katoličke crkve

- Nacionalističke snage pokazuju gađenje prema onima koji žele pomirenje i rešavanje hrvatskih ratnih zločina. Na primer, Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od predsednice Grabar-Kitarović da se izrazi žaljenje za nasilje i zločine protiv srpskih žrtava vojne operacije Oluja. Ova nevladnina organizacija je brzo prokazana kao nacionalni izdajnik u državnim medijima. Članovi su bili izloženi javnom progonu i mržnji. Hrvatski nacionalisti koriste retoriku mržnje kao sredstvo homogenizacije zemlje i prema unutra i prema Srbiji, uprkos činjenici da je većina Hrvata i Srba u zemlji umorna od sukoba i da žele da nastave život - piše Dagsavisen.

Navode i da je Katolička crkva ključan akter u takvim nacionalističkim politikama, i da se to naročito videlo kada je bila reč o ratifikaciji Istambulske konvencije.

Dagsavisen je u vlasništvu norveških hrišćanskih grupa

- Taj nacionalizam i autoritativno upravljanje čine temelj upravljanja zemljom. Nije izazovan i čini se da je osvojio obične ljude. Slab posao, visoka nezaposlenost, loš društveni sastav, korupcija i nepotizam čine ljude spremnim da relativno mirno prihvate etničke, verske, rodne i druge oblike diskriminacije, kao i zloupotrebu moći - piše norveški list.

Na kraju Dagsavisen apeluje i na norveške vlasti da od Hrvatske zahtevaju da reši sve spomenute izazove.

Inače, Dagsavisen je osnovan 1884., neko vreme je bio blizak norveškoj Laburističkoj stranci, ali od 2016. je u većinskom vlasništvu Mentor Medier AS, kompanije koja je vlasnica i jednog hrišćanskog dnevnog lista, a ona se sama nalazi u vlasništvu nekoliko hrišćanskih odnosno protetstantskih grupa, među kojima je i Norveška luteranska misija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online