Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.09.2018.
16:29
blic.rs, Vestionline A

"Blamaža jedne predsednice": Zašto Kolinda laže?

Švajcarski list "Tages-Ancajger" objavio veliki članak pod naslovom "Blamaže jedne predsednice", a koji se bavi nizom gafova Kolinde Grabar-Kitarović.

EPA/Malton Dibra
Kolinda Grabar Kitarović

Povod za taj tekst bio je, kako prenosi hrvatski portal Index.hr, nedavni intervju hrvatske predsednice austrijskom listu "Klajne Cajtunng". "Ona osuđuje izbeglice i blamira se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji. Šta se to dešava sa hrvatskom predsednicom?" pita se list.

Ali, sada je "konzervativna hrvatska predsednica opet u centru pažnje - zbog intervjua za austrijski 'Klajne Cajtung' - ali ne iz nekih grandioznih razloga", piše austrijski list koji ističe da je u najnovijem istupu Kolinda Grabar Kitarović napala izbeglice i migrante, govoreći da su to "većinom muškarci u borbenim godinama" i da je EU "primila pogrešne izbeglice".

Švajcarski list onda podseća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbeglica i da nevladine organizacije izveštavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbeglice i migrante na granici prema BiH.

- Posve u ofsajd je otišla hrvatska predsednica svojim izjavama o staroj, socijalističkoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila deo do proglašenja nezavisnosti 1991. godine - piše TA i nastavlja ironično navoditi Kolindinu izjavu da se u Jugoslaviji nije smelo reći da si Hrvat, nego se moralo reći da dolaziš iz Hrvatske.

- Zašto predsednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nisu bili jedini - piše TA.

- Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio Hrvatom u svom venčanom listu - nabraja švajcarski list.

- Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unapred prijavljivati koliko ćeš hleba pojesti - navodi TA i podseća da Kolindu sledeće godine čekaju predsednički izbori i da ona "pokušava da mobilizuje svoju nacionalističku klijentelu".

U tekstu se podseća i da je jedan od njenih prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka i da se izjasnila kao fan pesama "kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona kog mediji nazivaju bardom mržnje".

Spominju i slučaj kad se Kolinda izvinila jer je u Dubrovniku podelila čokoladice srpske proizvodnje: "Hrvatska predsednica ne deli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti."

Na kraju "Tages-Ancajger" preporučuje Kolindi da počne da čita Miroslava Krležu i navodi da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurata i sličnih mlečnih proizvoda, po službenim podacima iznesenim u časopisu Mlekarstvo.

- Hrvatska predsednica je tada imala osam godina - poentira na kraju članak u časopisu koji, kako piše Index, važi za veoma uticajan u Švicarskoj, naročito u nemačkom govornom području.

POVEZANE VESTI

Petak 14.09.2018. 17:45
Швајцарци не би били Швајцарци да нису лопови и преваранти. А сада окрећу капу од Кроата којима нису све гуске на броју.
Petak 14.09.2018. 20:09
"Zašto Kolida la,že"?Pa svi la,žu što bi ona bila izutak u toj branži la,žova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online