Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
14:24
Vestionline, Tanjug A

EU da bude oprezna sa Balkanom: Nacionalizam otvara put u prošlost, konflikt i rat

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izjavila je da EU savetuje da se što bolje iskoristi pozitvna energija, prisutna na zapadnom Balkanu, jer su u pojedinim zemljama tog regiona primetne promene ka autoritarnom razmišljanju i ponašanju, koje prete da ugroze napredak demokratije.

youtube.com/Oleg Razhkov
Iskoristiti pozitivnu energiju  Zapadnog Balkana: Ulrike Lunaček

Ona je u tekstu objavljenom na portalu europeanwesternbalkans.com, kazala da nacionalistička retorika "ne rešava probleme, ne stvara poslove, ne jača ekonomiju, ne gradi institucije i funkcionalnost države", već otvara put konfliktima.

- Samo se setite poslednje decenije u istoriji zapadnog Balkana. Nacionalizam otvara put u prošlost, konflikt i rat. EU stara 60 godina, izgrađena je na obećanju "saradnja umesto konfrontacije", dobrosusedskim odnosima i saradnji naročito u oblasti ekonomije i između ljudi. Funkcionisanje demokratije zahteva vladavinu prava, inkluzivnost i transparentnost, kao i slobodu, nezavisnost i nepristrasnost medija - rekla je Lunaček.

Prema njenim rečima, demokratska sadašnjost i budućnost zapadnog Balkana je neodvojiva od ostatka Evrope.

- Za nas u EU, koji verujemo u budućnost svih zapadnobalkanskih zemalja u EU, građani zapadnog Balkana su deo evropske porodice zasnovane na istim vrednostima i principima - ocenila je ona.

Ona je kazala i da smatra da demokratski procesi, naročito nakon diktarture i ratova moraju da omoguće ne samo transformaciju institucija već i transformaciju autoritarnih načina razmišljanja na svim nivoima društva.

- Kriticizam je srž demokratije i političari moraju da se nose sa njim na otvoren i argumentovan način. Iz svog ličnog iskustva znam da to nije uvek lako, ali to je ono što razlikuje demokratije od autoritarnih i diktatorskih režima - rekla je potpredsednica EP.

Govoreći o trodnevnom Forumu civilnih društava, koji u sredu počinje u Tirani i na kome će učestvovati, Lunaček je kazala da je najvažniji aspekt Foruma to što će predstavnici civilnih društava i vladinih institucija imati priliku da razgovaraju i razmene mišljenja, jer suština demokratije je učešće građana.

Forum će se održati od 26. do 28. aprila u Tirani i na njemu će učestvovati predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Prištine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online