Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.10.2017.
19:19
J. Arsenović - Vesti A

Rusiju brišu iz srpskih glava

Šefovi diplomatija EU razmotriće narednog meseca predloge za suzbijanje uticaja u Srbiji i Zapadnom Balkanu ruskih medija zbog "širenja dezinformacija, propagande i nepoverenja prema demokratskom poretku i EU".

EPA/Aleksandar Plaveveski
Nas i Rus apun stadion: Srpski navijači u Beogradu

Izvori iz Brisela navode da se propagandno delovanje Rusije pre svega uočava u medijima, ali i izjavama domaćih i stranih zvaničnika. Ministarsko zasedanje tražilo je osam članica EU: Hrvatska, Češka, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Švedska i Velika Britanija.

Hitne mere

One zahtevaju da se snažnijim, savremenim i dodatnim novčanim sredstvima ojača već postojeća grupa Stratkom koja je pre dve godine osnovana s ciljem da "razotkriva i potire neistine o EU koje Rusija sprovodi veštije i snažnije nego ikada". Ministri tih zemalja smatraju da hitno treba da se ojačaju kapaciteti posebno Stratkoma za Istok, Jug i Zapadni Balkan kojima mora da se postojano i nezavisno finansiranje.

Beogradski mediji su ranije pisali da odeljenje Stratkoma za Zapadni Balkan ima dvoje diplomata i nekoliko zaposlenih koji govore albanski i jezike sa prostora bivše SFRJ. Oni su iz država članica EU i znaju kako funkcionišu mediji.

Preterani strah

Inicijativa osam članica EU za urednika "Nove srpske političke misli" Đorđa Vukadinovića je indikativna i interesantna vest.

On smatra da to govori da je novi hladni rat u toku i da se sve manje prikriva, ali i da na Zapadu postoji veliki strah od ruskih medija.

- Taj strah je donekle preteran, ali je posledica nervoze jer na Zapadu znaju da u toj vrsti medijskoj informativnog rata napad uvek donosio prednost i dominaciju, što su oni izgubili pojavom Sputnjika i Raša tudej - komentariše za "Vesti" narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

On ističe da ono što su u pravom ratu rakete, to je u hladnom ratu propaganda.

- Prethodni hladni rat Moskva je i izgubila upravo na terenu medijske propagande jer u tenkovima i raketama nije zaostajala. Otud ovaj strah od Rusije koja je počela da koristi sličnu matricu zarad širenja svoje istine - objašnjava Vukadinović.

Ceh plaća Agrokor?

Zanimljivo je da među državama predlagačima nalaze Hrvatska i Velika Britanija koja je u procesu izlaska iz EU. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je pre nekolika dana u Moskvi od Vladimira Putina tražila popustljiviji stav ruske Zberbanke koja je najveći poverilac posrnulog hrvatskog giganta Agrokora. Ruska ambasada u Zagrebu već ke izrazila "žaljenje" zbog postupka Hrvatske.

Tviter čeka osvetu

Tviter je zabranio razmeštanje reklama Raša tjudej (RT, Rusija danas). To je učinjeno samo dva sata nakon što je ta glavni urednik RT Margarita Simonjan objavila ponudu Tvitera za razmeštanjem reklama u vreme američke predizborne kampanje 2016, koja nije prihvaćena. Pri tom, Tviter nije obavestio o toj poslovnoj ponudi Komitet za bezbednost Senata SAD koji je istraživao navodni ruski uticaj na američke izbore..

Sputnjik je izrazio čuđenje jer nikada nije koristio plaćeni prostor na Tviteru. Međutim, još 1. oktobra Simonjan je saopštila da postoji mogućnost da RT prekine emitovanje TV programa u SAD i ostane prisutna preko interneta.

- Veoma mi je žao, posebno što će američki mediji u Rusiji osetiti svu nežnost uzvratnih mera - rekla je Simonjan, a ruska ambasada u Vašingtonu poručila je Tviteru da se zamisli šta će biti ako Moskva odluči da ukloni reklamu te društvene mreže na svojoj teritoriji.

Srbija kao Argentina

Nakon izbora proameričkog predsednika Maurisija Makrija Raša u Argentini 2015, RT može da se gleda samo preko kablovske televizije. Ruske televizije u Ukrajini odavno su zabranjene, a od prošlog meseca i društvene mreže.
U osnovim paketima srpskih operatera na kablovskoj mogu bez prevoda da se prate jedan do dva ruska kanala. Onima koji ne znaju ruski namenjeni su samo sajtovi Sputnjik i Ruska reč. Pri tom, u Srbiji 35 odsto stanovništva ne koristi internet.

 

Meka sila tvrđa od zapadne

Aleksej Pankin, ruski teoretičar i veteran novinarstva, ukazuje da su se dogodili neželjeni razultati na američkim predsedničkim izborima i Bregzitu uprkos besnim medijskim kampanjama.
Pankin kaže da je u Rusiji napuštena ideja klasične medijske agitacije koja je održavala komunistički režim još kada je Boris Jeljcin 1991. pobedio na predsedničkim izborima u Rusiji uprkos sovjetskoj propagandnoj mašineriji.
- Sada smo dobili informacioni rat na svojoj teritoriji, ali i zalazimo na tuđu. Ali, samo zato što smo formulisali alternativu zapadnom globalizmu, a to je: suverenitet država, tradicionalne vrednosti i samostalni izbor puta razvoja - navodi Pankin.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online