Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 17.10.2016.
15:36
Tanjug, Vestionline A

Evo šta Nemci pišu o Milu Đukanoviću i izborima

Posle izbora u Crnoj Gori, nemačka štampa se u ponedeljak najviše bavi ličnošću premijera Mila Đukanovića, koji je kako podsećaju, već 25 godina na vlasti i "nije izučio ništa drugo do da diriguje Crnom Gorom", ali piše i o rascepkanoj crnogorskoj opoziciji, prenosi Dojče vele.

Tanjug
Postoje dobri razlozi zbog kojih on mora da ostane

"Špigel" onlajn, kako navodi nemački radio, konstatuje da su Milovi socijalisti pobedili na parlamentarnim izborima, ali nisu dobili apsolutnu većinu te da će, ako se preliminarni rezultati potvrde, za Đukanovića biti teško da formira vladu i da zadrži funkciju premijera.

Za to bi, kako navodi dnevnik, morao da pridobije Socijaldemokrate i partije etničkih manjina, dok bi, s druge strane, širok savez opozicionih snaga koje nisu homogene mogao bi samo sa velikim teškocama da se pretvori u delatnu vladajuću koaliciju.

"Crna Gora je sa oko 625.000 stanovnika kandidat za EU i NATO. Đukanovic je za nastavak tog kursa. Pristup NATO je sporan za građane, a opozicija o tome nema jedinstvenu poziciju. Neke opozicione stranke važe kao proruske," navodi se u tekstu.

"Špigel" podseća i da je izbore obeležila napeta atmosfera i dodaje da je Savez civilnih organizacija MANS registrovao 75 nepravilnosti i podneo prijave dok je policija uhapsila 20 Srba "koji su osumnjičeni da su planirali napade automatskim oružjem".

"Već 25 godina postoje dobri razlozi zbog kojih on - i samo on - obavezno mora da ostane na vlasti", piše o Milu Đukanoviću dnevnik "Frankfurter rundšau".

Najpre je, kako navodi list, bio partner za srpske interese za vreme ratova u Hrvatskoj i Bosni, potom se radilo o distanciranju od Srbije, pa o nezavisnosti proglašenoj 2006, a zatim o tome da je on bio jedini koji je znao posao u mladoj državi i mogao da zadovolji "biznismene".

Naposletku je imao toliku moć da je samo on kao patron mogao da deli poslove, a sada je važno da opozicija ne dođe na vlast "kako se Amerikanci ne bi naljutili", dodaje se u tekstu.

"U Crnoj Gori postoje ljudi koji misle da on nikada neće otići sa vlasti. I za to mišljenje postoje dobri razlozi. 2011, kada je Đukanović prepustio poslove premijera jednoj od svojih marioneta, Igoru Lukšiću, to je trajalo samo nekoliko meseci. I zajednica biznismena je tražila da se gazda vrati. Za samog Đukanovica nije važan samo imunitet koji ga štiti od krivicnog gonjenja. On ima 54 godine. I zapravo nije izučio ništa drugo do da diriguje Crnom Gorom", navodi frankfurtski dnevnik.

Ovoga put, piše list, najjači argument mu je da proruska stranka Demokratski front mora biti zaustavljena, jer je ona protiv pristupa NATO-savezu.

"Đukanović uspešno upozorava da bi u suprotnom bila ugrožena čitava država i zna da ga pri tome podržavaju EU i SAD. Neke države NATO su već ratifikovale clanstvo Crne Gore, a proces će trajati još nekoliko meseci. Praktcicno više nema načina da se zaustavi".

Javni servis ARD na svom internet-portalu piše da se još ne zna hoće li Đukanović ostati šef vlade i citira Vanju Čalović koja rukovodi krovnim savezom građanskih inicijativa MANS da čak i ako prepusti nekome funkciju, to ne znači da će doći do promene politike.

"Jedno je pitanje da li će on otići a drugo da li će se DPS promeniti. Jer, Đukanović je već dvaput odlazio, ali samo površno, oba puta je oslobodio fotelju, ali to nijednom nije značilo da on više ne donosi odluke", kaže ona.

ARD citira i politikologa Zlatka Vujovića šefa Centra za monitoring i istraživanje CEMI koji kaže da bi teoretski, sve opozicione stranke zajedno mogle bi da spreče Đukanovića da formira vladu, ali su suviše razjedinjene.

"To što bi mogle da formiraju vladu ne znači da će to i učiniti, kaže on, i dodaje: Najvažnija tema je NATO. Najveći opozicioni savez, Demokratski front, koji je dobio oko 20 odsto glasova, jeste pro-ruski i striktno protiv pristupa NATO. Drugi po snazi opozicioni savez pod imenom 'Ključ', koji je osvojio deset procenata glasova, u osnovi je prozapadno orijentisan. Tome treba dodati i više manjih partija koje mogu biti jezičak na vagi", prenosi ARD.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2016. 23:46
После избора у Црној Гори, немачка штампа се углавном бави личношћу премијера Мила Ђукановића али пише и о расцепканој црногорској опозицији, пише “Дојче веле”. Шпигл онлајн је објавио текст у коме пише и ово: „У Црној Гори су социјалисти дугогодишњег премијера Мила Ђукановића победили на парламентарним изборима, али нису добили апсолутну већину. Према рачуници Института за истраживање избора Цеми, ДПС је освојила 41 одсто гласова и 36 од 81 мандата. Сада се земља налази пред тешким формирањем владе.
Sreda 19.10.2016. 23:46
Опозиција у држави је врло фрагментирана и тешко је објединити. Према актуелним резултатима избора, опозициони Демократски фронт је освојио 20 одсто гласова (18 мандата), опозициона алијанса Кључ 11 одсто (девет мандата). Десет одсто гласова (осам мандата) освојиле су опозиционе Демократе. Социјалдемократска партија (СДП), дугогодишњи партнер ДПС, са којом се почетком године посвађао, добила је пет процената (четири мандата). Даљих шест мандата освојиле су странке Бошњака, Хрвата и Албанаца.” „Ако се ови резултати потврде, за Ђукановића ће бити тешко да формира владу и да задржи функцију премијера. За то би морао да придобије социјалдемократе и партије етничких мањина. Али и широк савез опозиционих снага које нису хомогене могао би само са великим тешкоћама да се претвори у делатну владајућу коалицију. Црна Гора је са око 625.000 становника кандидат за ЕУ и НАТО. Ђукановић је за наставак тог курса. Приступ НАТО је споран за грађане, а опозиција о томе нема јединствену позицију. Неке опозиционе странке важе као проруске.”
Sreda 19.10.2016. 23:46
„Изборе је обележила напета атмосфера. Савез цивилних организација МАНС регистровао је 75 неправилности и поднео пријаве. Полиција је ухапсила 20 Срба који су осумњичени да су планирали нападе аутоматским оружјем. Излазност је била 73 процента, што је са три одсто више него прошле године”, пише Шпигел онлајн. „Већ 25 година постоје добри разлози због којих он – и само он – обавезно мора да остане на власти”, пише о Милу Ђукановићу дневник Франкфуртер рундшау. Најпре је био партнер за српске интересе за време ратова у Хрватској и Босни, потом се радило о дистанцирању од Србије, па о независности проглашеној 2006, а затим о томе да је он био једини који је знао посао у младој држави и могао да задовољи „бизнисмене”, а онда о томе да је имао толику моћ да је само он као патрон могао да дели послове. А сада је важно да опозиција не дође на власт како се Американци не би наљутили.”
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online