Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
18:05
Đ. Barović - Vesti A

Ćamil pali vatru, pa glumi vatrogasca

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović pozvao je MUP Republike Srpske da zaštiti sve građane i njihovu imovinu u Srebrenici, a meštane ovog mesta pozvao na smirivanje tenzija.

Tanjug
Policija ispred zgrade opštine u Srebernici

U razgovoru za "Vesti", Milovanović kaže da se odlučio na ovaj korak kako bi se zaustavile narastajuće tenzije usled još nejasne situacije ko je pobedio u izboru za načelnika opštine.

Brojanje u Sarajevu

Glasovi s pet spornih biračkih mesta u Srebrenici prebrojaće se u Sarajevu, u sedištu Centralne izborne komisije, odlučeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji ovog grada. Prema poslednjim podacima CIK, u Srebrenici je obrađeno 88,89 posto glasova. Za Grujičića je glasalo 3.957 birača, odnosno 70,46 odsto, a za aktuelnog načelnika opštine Ćamila Durakovića 1.645 ljudi, odnosno 29,29 procenata izašlih.

- Zbog rezultata izbora došlo je do pretnji, zastrašivanja, obmanjivanja javnosti i mnogih drugih negativnosti. Sigurnost svih građana Srebrenice mora biti prioritet i nikakvi politički interesi to ne smeju da naruše - kaže Milovanović.

Milovanovićev apel usledio je nedugo pošto je aktuelni načelnik opštine Ćamil Duraković još jednom podigao tenzije tvrdnjom da je "Srebrenica postala etnički podeljen grad", te da to "nije mimoišlo ni decu u osnovnoj školi".

- Deca u školama su podeljena, deli se izborna komisija sastavljena od pet članova, od kojih su dvojica Srbi, a trojica Bošnjaci, podeljeni su i mediji, pripadnici policije, sve se deli na etnički navijački tor i svi su napeti u iščekivanju konačnih rezultata - kazao je Duraković i objasnio da su u jednoj osnovnoj školi deca podeljena na "Ćamilove" i "Mladenove", što je dovelo i do tuča među njima.

Međutim, niko od predstavnika Srba u Srebrenici nije mogao da potvrdi ovaj, po mnogo čemu, zastrašujući podatak. Milovanović ističe da nije čuo ni za kakav sukob u školi i dodaje da treba biti obazriv kada je reč o Durakovićevim izjavama.

- Upravo je on taj koji stalno podgreva tenzije! Ako je neko dete drugom nešto i reklo, on će od toga napraviti spektakl. Ovakvi medijski istupi su i najopasniji i zato sam, između ostalog, odlučio da pozovem stanovništvo na smirivanje tenzija - naglašava Milovanović.

O navodnom sukobu dece u osnovnoj školi ništa ne zna ni Momčilo Cvjetičanin, direktor srednje škole u ovom gradu i predsednik lokalnog SDS-a.

- Podele u gradu su samo tamo dokle doseže lokalna vlast. U srednjoj školi nema nikakvih tenzija, niti ijedna partija može da dovede u pitanje međunacionalne odnose. Pre nekoliko dana je sahranjena tragično nastradala gotovo kompletna porodica Đokanović iz Sasa. Sin je kod nas učio školu i na sahrani su bila i bošnjačka deca i nastavnici - ističe Cvjetinović.

On dodaje da, ukoliko je i bilo nekih problema u školi, onda oni nisu posledica trenutnih, već dugoročnih problema.

- U pitanju su odranije zatrovani odnosi i trebaće mnogo vremena da bi se taj problem rešio. Ali, ponavljam, za slučaj koji opisuje Duraković nisam čuo - zaključuje naš sagovornik.

Dodik slao specijalce

Milorad Dodik je kazao da je upravo on poslao specijalce MUP RS u Srebrenicu kako bi pratili prebrojavanje glasova i sprečili prekrajanje izborne volje građana. Inače, MUP RS je otkrio autora jedne preteće poruke koja je početkom nedelje upućena Mladenu Grujičiću. U toj poruci mu je prećeno smrću, a inspektori su uspeli da otkriju internet adresu sa koje je prećeno. Ustanovljeno je da je reč o Bošnjaku iz Federacije BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online