Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 12.06.2016.
09:48
Vestionline, Tanjug A

Ivanić: Ako Sarajevo nastavi s pričom...

Zadrži li se kod bošnjackih politicara politika "mi imamo pravo da kažemo sve što hoćemo i ono što mi mislimo jedino je ispravno” tu nema života za sve u BiH, a posebno za nas iz Republike Srpske, rekao je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u intervjuu za "Politiku".

Tanjug
Smatra da ključ opstanka BiH drže Bošnjaci: Mladen Ivanić 

Na pitanje da li veruje u to da će Srpska jednog dana dočekati samostalnost, Ivanić kaže da se to neće desiti u narednih 20 li 30 godina, ali da će to pitanje odrediti unutrašnji politički odnosi. 

- Ako se ne vratimo na politiku kompromisa i uvažavanja različitih interesa, bojim se da će ovo prerasti u međusobno iznurivanje koje će potrajati. U tom slučaju definitivni rasplet stanja u BiH će uslediti u narednih 25 ili 30 godina. Naravno, u nekom drugačijem ambijentu, bez sukoba, jer to međunarodne institucije ne bi dozvolile. Ključ opstanka BiH, dakle, drže Bošnjaci - ističe on. 

Prema njegovom mišljenju, međutim, teorija u kojoj Bošnjaci priskrbljuju monopol na istinu sve više gubi podršku i u međunarodnoj zajednici, što oni koji vode srpski narod treba da iskoriste kako bi na tim mestima dobili podršku koju Sarajevo gubi sopstvenom vlastitom isključivošcu. 

- Zato sam i nastojao da nekom mirnijom politikom, zbog koje sam bez razloga napadan iz Banjaluke, promenim sliku da Srbi jedini prave probleme u BiH. Uspeo sam pokazati da ima Srba spremnih na kompromis. I sad kad se desilo da smo na pitanju popisa prevareni, niko nema prava da nas kritikuje zbog odgovora koji će uslediti. Ako je politika BiH politika prevara, i mi znamo takvu vrstu politike. Mi nismo započeli spiralu prevare - rekao je Ivanić. 

On je dodao i da se nešto desilo nakon predaje aplikacije za članstvo u EU. 

- Prekršen je princip dogovaranja koji smo usvojili kao ključno pravilo ponašanja. Kao da se neko prepao evropskog puta BiH. Neko pokušava vratiti retoriku na stari nivo i srpsku politiku u institucijama BiH koja je bila veoma mudra tokom ovog mandata, proglasiti nacionalističkom. Ako mi koji smo sada u institucijama BiH nismo pokazali korektnost, ne znam ko jeste. Očito da sve to nije slučajno. U pitanju je osećaj u Sarajevu da bi takvom politikom ponovo mogli dobiti međunarodnu podršku, što je greška, jer se to nece desiti - smatra Ivanić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.06.2016. 12:39
Ovaj otkrio toplu vodu. Veliki uspjeh za njega i gazde koje ga plaćaju. Izgleda ni on ne može više sakriti da su ga USA i Bakir ponovo preveli žednog preko vode. Brzo je shvatio da ga lažu i da hoće da unište Srpsku i Srbe. Ne muslimanski narod nego teroristi. Ja mu ne vjerujem da on to nije zanao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online