Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 19.03.2016.
17:29
Tanjug, Vestionline A

Sve što su Hrvati uradili na putu ka EU, moraće i Srbi. I tačka

"Hrvatska od svih zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, pa tako i od Srbije, očekuje da ispune sve kriterijume, koje je i Zagreb morao da ispuni", poručili su u subotu hrvatski premijer Tihomir Orešković i predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tanjug/Hina
Mi hoćemo da pomognemo Srbiji: Kolinda i Tihomir

Premijer, predsednica i predsednik Sabora Željko Rajner odgovarali su u subotu na pitanja novinara hoće li Hrvatska i formalno blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima sa EU u poglavlju 23 koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, prenosi Hina.

- Ako svi znamo šta je Hrvatska prošla i koje je kriterijume trebalo da ispunimo, mi samo tražimo da svaka zemlja koja želi da postane članica EU ispuni iste kriterijume: kako Srbija, tako i BiH i danas sutra i druge zemlje. To je jedino što mi tražimo i to cela Evropa traži - rekao je Orešković.

I mi smo morali

Predsednica Grabar-Kitarović je ponovila da Hrvatska podržava evroatlantske integracije Srbije, ali se saglasila sa Oreškovićem kad je reč o zadovoljenju potrebnih kriterijuma.

- Uvek sam govorila i stojim na toj poziciji da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država kandidata očekujemo da ispune apsolutno sve kriterijume koje je, uostalom, i Hrvatska morala da ispuni - izjavila je ona.

Upitan o mogućem blokiranju pregovora Srbije sa EU u poglavlju 23 zbog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, predsednik Hrvatskog sabora rekao je da je stav Hrvatske o tom zakonu od početka potpuno jasan.

- Taj zakon je neprimeren i ne uklapa se u evropske tekovine, a sve zemlje koje žele da pristupe EU moraju da slede i prihvate evropske tekovine - rekao je Rajner.

Mi samo hoćemo da pomognemo Srbiji

U međuvremenu, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je novinarima da Srbija još nije otvorila to poglavlje, te da Hrvatska samo želi da pomogne Srbiji.

- Ja sam to rekao i kolegama u EU, mi želimo da zajedno pomognemo Srbiji da promeni te stvari, da na taj način bude spremna za članstvo u EU - naveo je Kovač.

I on je poručio da Hrvatska podržava evropsku perspektivu svojih jugoistočnih suseda, pa tako i Srbije, istakavši da na tom putu ka članstvu u EU treba ispuniti sve kriterijume koje postavi EU.

Što se tiče poglavlja 23, Kovač je rekao da to znači poštovanje ljudskih i manjinskih prava, poštovanje i primenu međunarodnih sporazuma koji se tiču manjinskih prava, kao i punu saradnju sa sudom u Hagu.

Kovač je, međutim, napomenuo da je "jasno da ne može Srbija biti nadležna za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije".

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2016. 17:42
Srbiji jedino gradjanski rat moze da pomogne - ali nikako Hrvatska.
Subota 19.03.2016. 19:24
:D))) Ovo kad izbrisete neke moje komentare, znaci samo jedno - ne svidja vam se celokupna slika.
Nedelja 20.03.2016. 09:17
To nemoze da kaze ova ust-aska fukara koja se nagutala srpske sperme!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online