Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.02.2016.
05:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Irineju nema bližih od Hrvata

Sa najvećeg srpskog stratišta u Hrvatskoj, iz zloglasnog Jasenovca, patrijarh Irinej (Gavrilović) poručio je da Hrvatima treba oprostiti "jer Srbi nemaju bližih od Hrvata". Podsetio je takođe da su Srbi u Hrvatskoj doživeli strašnu tragediju, da se njihova žrtva ne sme zaboraviti, ali i da se zločini nad Srbima moraju oprostiti.

Tanjug
Srpski patrijarh Irinej bio u Jasenovcu

Sa članovima Sinoda poglavar Srpske pravoslavne crkve boravio je prekjuče u Pakracu i Jasenovcu gde je prvi put u istoriji održana sinodska sednica u manastiru Svetog Jovana. Ovom molitvenom skupu prisustvovao je i kontroverzni hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svojstvu izaslanika predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a došao je na poziv episkopa slavonskog Jovana (Ćulibrka).

Ministar kulture izjavio je da je izložen javnom progonu, a da je "uvek jasno isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda čija sena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom".

- Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi - rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC se založio za povratak Srba u ove krajeve, jer u parohiji sela Jasenovac danas ima svega 11 pravoslavaca. Patrijarh je prokomentarisao i nedavne fizičke napade na srpsku manjinu u Hrvatskoj: "Mi smo mislili da ono što se desilo ovde, da je to iza nas. Na žalost, kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri."

Pozdravljajući visokodostojnike SPC, Hasanbegović je istakao da uprkos mnogim nedaćama u istoriji, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promoviše poverenje.

- Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom, prijateljstvom i zajedništvom. Prioritet nam je, zajednički zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima, što Ministarstvo kulture Republike Hrvatske radi obnavljajući sedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu - rekao je Hasanbegović.

Napomenuo je da se on, iako je musliman, veoma obradovao susretu pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, što je "znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa".

Patrijarh Irinej zahvalio mu je na dolasku rečima kako "mi, Srbi, nemamo bliže nego vas Hrvate", da "ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena", i pozvao na "saradnju za bolju budućnost".

Zagreb finansira SPC

Ministar Hasanbegović je ranije obelodanio da je za obnovu srpskog Vladičanskog dvora u Pakracu, koji je razrušen u poslednjem građanskom ratu, hrvatska država iz budžeta izdvojila 10 miliona kuna (oko 1.300.000 evra). Takođe, podsetio je da Vlada Republike Hrvatske finansira episkope, sveštenstvo i misiju Srpske pravoslavne crkve u ovoj državi, na osnovu Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve. Ugovor su, da podsetimo, 20. decembra 2002. godine u Zagrebu potpisali ondašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan (Pavlović) i tadašnji premijer Ivica Račan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.02.2016. 06:45
Нееееееееееее никада више не треба опраштати , сваки пут када смо опростили још више су нас убијали. Доста је било , подвлачим линију сада они треба да моле за опрост наредних 10000000 година
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online