Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2016.
06:49
M. O. - Vesti A

Dosta nam je nepravde!

I uoči predstojećih lokalnih izbora u BiH dijaspora se našla u istom problemu kao i svih prethodnih godina. Naime, svi koji nameravaju da iz zemalja u kojima žive glasaju na izborima, moraće ponovo da prođu komplikovan proces registracije, što je obaveza koju građani BiH sa prebivalištem u toj državi, nemaju.

Reuters
Novi izbori, stari problemi: Građani u inostranstvu su umorni od komplikovane procedure

Zbog toga je Svetski savez dijaspore BiH uputio otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini BiH i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) radi "ispravljanja diskriminacije koja je sistemski uspostavljena prema državljanima BiH s biračkim pravom iz dijaspore".

Pročitajte još:

haler.blogger.ba

* Bosna se seli u dijasporu

* Izbori i u Srpskoj?

- Ta diskriminacija se ogleda u primoravanju nas državljana BiH s biračkim pravom, koji imamo biometrijske pasoše koje smo dobili u ambasadama i konzulatima države BiH, da moramo za svake izbore aktivno i nanovo da se registrujemo i to tek nakon što budu raspisani izbori. Tada nam se ostavlja veoma kratak rok u kojem se po vrlo komplikovanoj birokratskoj proceduri moramo u dva ciklusa i o našem trošku dopisivati sa CIK BiH umesto da nas Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i CIK BiH automatski upisuju u Centralni birački spisak onog trenutka kada smo dobili biometrijske pasoše, te potom samo zatraži našu saglasnost i tačno adresu za sačinjavanje izvoda iz CBS za glasanje ili putem pošte ili lično u najbližoj ambasadi ili konzulatu BiH - navedeno je u pismu.

Dijaspora traži da se to reši, kako bi bili dovedeni u istu ravan sa građanima koji žive u BiH. Sagovornici "Vesti", dobro upućeni u celu priču, kažu da je upravo komplikovan proces registracije za izbore, razloga zašto dijaspora poslednjih godina glasa u minornom procentu.

- Mnoštvo građana, koji su u nekoliko navrata učestvovali na izborima i pored svih komplikacija, poručuju da više ne žele da u tome učestvuju. Svaki put moraju popunjavati istu dokumentaciju, i onda sve to mora da se šalje poštom, pa se često dešava da papiri ne stignu na vreme - kaže naš sagovornik.

Poštovanje zakona

Iz CIK-a BiH napominju da se poštuje postojeći Izborni zakon, ali i dodaju da čine niz mera kako bi pomogli biračima koji glasaju iz inostranstva.
- Mi smo, koliko nam je zakon dozvoljavao, maksimalno pojednostavili proces potvrde registracije za birače van BiH i nastojimo da im svake godine olakšamo procedure, te tim povodom formiramo i posebnu mail adresu, kao i info-liniju za njih, kao i posebnu kampanju za tu kategoriju birača - rečeno je u CIK-u.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dragana obradovala Nikolu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online