Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.05.2014.
05:15
Đ. Barović - Vesti A

Dijasporci hrane hlebom Bijeljinu

Katastrofalne poplave koje su zadesile Bijeljinu i okolinu nikoga nisu ostavile ravnodušnim. A, porodica Erić, koja živi i radi u Cirihu, vratila se u ponedeljak u selo Trnjaci i da bi spasavala svoje, ali i da bi pomogla najugroženijima. Vlasnici ugledne pekare u ovom mestu, odlučili su da sve dok traje vanredna situacija prave i besplatno dele hleb za sve ugrožene u Bijeljini.

Došli iz Švajcarske: Braća Erić
 

- Na televiziji smo videli kako se i Sava i Drina izliva i kako poplavni talac bukvalno prelazi preko ovog kraja. Supruga Gospa je sa snajama i unucima ostala u Švajcarskoj, a mi smo se već u ponedeljak spakovali i došli. Na sreću voda se iz našeg dela sela povukla, ali je ostala u podrumima, pa već danima vadimo stvari i pokušavamo da ispumpamo vodu - priča 66-godišnji otac Njegomir.

Dvorište njihove kuće prepuno raznih pekarskih mašina, ali i nameštaja. Međutim, dok otac "komanduje" u spasavanju sopstvene imovine, njegovi sinovi, 40-godišnji Mladenko i tri godine mlađi Savo su organizovali rad u pekari koja je pretrpela mnogo manje štete.
- Ljudi su bukvalno u roku od nekoliko sati ostali bez igde ičega. Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, ali je veliki broj onih kojima je pomoć neophodna. Otuda smo se i odlučili da sve dok je to potrebno, pravimo i delimo hleb u celoj Bijeljini - objašnjava Savo.


Njegov brat dodaje da su se koncentrisali na pet prihvatnih centara, ali da hleb besplatno dele i svima koji prolaze ovim delom Bijeljine.
- Kako je voda krenula da se povlači, mnogi su odlazili do svojih kuća kako bi izvukli stoku, pa je logično da im se nađemo u nevolji - kaže Mladenko.


Svako veče, ova braća uz gajbice sa hlebom, ubacuju i vodu za piće, ali i mleko u prahu, slatkiše za najmlađe i ćebad.
- Bićemo ovde, uz svoj narod dok to bude bilo neophodno - poručuju Erići.
Objašnjavaju da je ovaj kraj i 2010. godine takođe zahvatila poplava, ali da je ova pet puta gora.


- Najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Stvari su prolazne i lako mogu da se zamene, ali ljudski život nema cene. To nikada ne smemo zaboraviti - veli Njegomir Erić.

Izbegli sa Ozrena

Erići su izbegli sa Ozrena krajem 1992, a drugi dom u otadžbini pronašli u okolini Bijeljine.
- Svi radimo i mada svi živimo na relaciji Cirih-Bijeljina, duše su nam na Ozrenu. Tamo mi je sahranjen i najstariji sin, Milomir. Poginuo je baš pred sam rat. Trebalo je da se oženi, krenuo po muziku i udario ga kamion. Najmanje tri puta godišnje idemo na njegov grob - veli Njegomir Erić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online