Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2016.
08:00
Đ. Barović - Vesti A

U džihad sa karticom UNHCR

Obaveštajci NATO-a još 1996. su upozoravali svoju komandu na opasnost da su brojne nevladine organizacije u BiH paravan za delovanje nekadašnjih mudžahedina, te da je većina njih menjala identitet tako što su bez ikakve kontrole dobijali zvanične legitimacije UNHCR.

Reuters
Bosna puna izenađenja: Međunarodni punkt u Oštroj Luci

"Vesti" su imale uvid u jedan od strogo poverljivih NATO dokumenata, tačnije depešu Kontraobaveštajne jedinice koja je bila smeštena u hotelu Jadran u Sarajevu, odakle su slani dnevni izveštaji Briselu.

U dopisu od 8. maja 1996. godine navodi se da na prostoru BiH i Hrvatske deluje 20 nevladinih organizacija koje potiču ili su osnivači sa područja Bliskog ili Srednjeg istoka.

U delu ovog izveštaja naslovljenog "moguća pretnja" operativci NATO-a tvrde da je na teritoriji Bosne nepoznat broj naoružanih muslimanskih ekstremista koji rade kao službenici "humanitarnih i pomoćnih" organizacija koje su pod okriljem UNHCR.

Zabranjeni

Među zabranjenim organizacijama iz BiH prednjači Al Furgan, koji je 26. septembra 1997. registrovan kao NVO Pomoć i prevencija od laži - Furgan. Slede Al Haramein i Al Masjed al Agsa čeriti foundejšn, Al Haramein islamik foundejšn, Benevolens internešnl foundejšn (Ilinois), a u Sarajevu registrovana kao Bosanska idealna futura kao i Taibah internacional - Bosnija ofis.
- Al Haramein je saudijska organizacija i u BiH ima dve organizacije - obe su na listi terorističkih grupa - ističe Galijašević.

- Na taj način pribavljaju UNHCR kartice koje im omogućuju pristup svim UN kampovima i objektima, uključujući Unproforove objekte. Izdavanje i kontrola kartica UNHCR je od drugorazredne važnosti za UNHCR iako su svesni da moraju biti više kritični u tom poslu. Zbog toga čak ni UNHCR ne može odrediti ko bi sve mogao imati nelegalno pribavljene UNHCR ID kartice, niti može kontrolisati broj ID kartica koje su trenutno u prometu - stoji između ostalog u ovom dopisu u koji su "Vesti" imale uvid, a u kome su taksativno nabrojane sve te sporne NVO.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da je dve decenije kasnije, 2016. godine, situacija još tragičnija.

- U ovih 20 godina ukupno je 114 NVO nastupalo sa strogih, islamističkih pozicija, a novac su dobivale iz Saudijske Arabije, Katara, Turske, i ponekad iz Irana. Ali, danas je takvih "udruženja građana" koja su islamistički orijentisana ukupno 1.175, dakle skoro pa 600 procenata više. Zabrinjava podatak da od tog broja čak 65 učestvuje u regrutovanju džihadista za ratove u Siriji, Iraku i Avganistanu - ističe Galijašević.

On dodaje da je prema najnovijoj, konsolidovanoj listi organizacija koje su proglašene za "pretnju svetskom miru" Saveta bezbednosti UN od 17. januara 2016. godine na tom spisku i pet organizacija iz Bosne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online