Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.06.2015.
04:15
J. Arsenović - Vesti A

Užasna video poruka Islamske države: Ubijajte i trujte po Balkanu!

Pretnje terorističkim napadima na Balkanu stigle su preko interneta gde je osvanuo šokantan video-snimak u kojem pripadnici Islamske države (ID) pozivaju lokalne muslimane na sveti rat (džihad). U poruci se muslimani pozivaju da se isele u zemlju islama i pridruže im se u borbama u Siriji i u Iraku ili da krenu u sveti rat protiv nevernika na Balkanu i onih koji neće da slede ideologiju ID.

Tanjug/AP
Teror se seli na Balkan: Džihadisti Islamske države

- Postavljajte eksploziv ispod njihovih kola i kuća, svima njima. Ako možete, uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo, neka crknu od muke, od otrova. Ubijajte ih na svakom mestu, gde god stignete, po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku, vi to možete, Alah će vam pomoći. Onaj ko se iseli na Alahov put, naći će mnoga dobra. Mi želimo da svoj narod milom, lepim govorom ili silom izvedeno iz mraka na svetlo - poziva džihadista potpisan kao Salahudin iz BiH.

Video-poruku uputili su članovi ID poreklom sa Balkana, a među identifikovanim su Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil, ili Al Kosovo, kao i Abu Muhamed el Bosni.

Napad siguran

Naoružan do zuba Abu Muhamed poručuje gledaocima da se prisete rata u BiH devedesetih godina.

- Prisetite se džihada u tom ratu, i mudžahida koji su došli iz dalekih država, većinom Arapi, da odbrane vašu čast i vaše imetke. A kako im je ta država vratila? Ako vi kao narod ustanete protiv te bedne vlade, možete da ih zgazite i stavite ih pod svoju čizmu - navodi ovaj ekstremista, predstavljen kao borac ID iz BiH.

Sarajevo žmurilo na mržnju

Snimak pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", objavio je El Hadžat medija centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu, a obradila ga je i arapska TV kuća Al Hadžat
. Do javnosti u BiH došao je preko portala Vijestiummeta.com , koji bezbednosni stručnjaci povezuju s radikalnim islamskim pokretom u ovoj zemlji. Dževad Galijašević smatra da su Ministarstvo bezbednosti BiH i bezbednosne agencije iz Sarajeva glavni krivci što poruka dolazi sa portala na koje se godinama ukazivalo da raspiruje mržnju.

Pozivi na ubistva zvuče zastrašujuće i dolaze od najaktivnije terorističke organizacije koja ovladala polovinom Sirije, ali Zoran Dragišić sa beogradskog Fakulteta bezbednosti kaže da nema mesta panici.

- Ipak, treba biti na dodatnom oprezu. Video-poziv je samo potvrda da su Srbija i ceo Balkan viđeni kao deo globalnog kalifata. Ideologija vehabizma odavno najavljuje pohod na Balkan. Sada treba više da se povede računa da li se u nešto konkretno sprema, jer nije pitanje da li će Balkan biti meta terorističkih napada ID, već za kada su planirani - komentariše Dragišić za "Vesti".

To je objava rata

Nije poznato kada je video-snimak nastao i da li je neko od ovih džihadista u međuvremenu poginuo. Snimak je "obogaćen " arhivskim kadrovima sa ratišta u BiH, što bi moglo da poveća motivaciju na krvavi pohod.

Za Dževada Galijaševića, stručnjaka za bezbednost iz BiH, snimak predstavlja klasičnu objavu rata brutalne vojne i političke strukture koja je muslimanima ponudila utopiju svetskog kalifata.

Regrutni centar na Kosovu

Prištinski list "Koha ditore" navodi da su 11 osoba i 50 nevladinih organizacija su glavni krivci za negovanje i širenje verskog ekstremizma na Kosovu. Većina njih su prošle godine hapšeni pod sumnjom da su regrutovali ekstremiste za terorističke akcije.
Glavni finansijeri ekstremizma su bile mnoge nevladine organizacije. Neke od njih su već napustile Kosovo, ali su iza sebe ostavile "larve", odnosno novoformirane nevladine organizacije. "Koha ditore" navodi da su ti podaci sadržani u izveštaju kosovske agencije za obaveštajni rad, koji je dostavljen vlastima u Prištini.

- Ovo je znak za naše bezbednosne agencije da su varali i sebe i nas. Naravno da je poziv ID zloupotreba muslimana i Albanaca, ali i objava rata svim sekularnim državama na Balkanu - upozorava Galijašević.

Procena je da nekoliko stotina radikalnih islamista iz BiH, Sandžaka i s Kosova ratuje u redovima ID. Galijašević optužuje federalne vlasti u Sarajevu da su omogućile finansiranje i naoružavanje domaćih ekstremista koji stoga poziv na džihad dočekuju organizaciono spremni i snažni i ideološki fanatizovani.

Pretnja i papi Franji

Vlada RS u svom poslednjem izveštaju upozorila je Savet bezbednosti UN na opasnost od terorizma u BiH, navodeći da je ova država po broju dobrovoljaca koji ratuju za ID na prvom mestu u Evropi i četvrta u svetu. U izvešaju se podseća i na terorističku akciju u Zvorniku kada je je Nerdin Ibrić u stanici ubio policajca Dragana Đurića i ranio dvojicu njegovih kolega. U BiH bi tokom vikenda trebalo da boravi i Džon Alen, specijalni izaslanik američkog predsednika Baraka Obame za borbu protiv ID.
Sagovornik "Vesti" iz bezbednosnih struktura u BiH kaže da se proveravalo kada je snimak nastao i ko su ljudi na njemu. Kako smo saznali, i MUP Srpske je snimak shvatio ozbiljno, ali su se uzdržali od komentara.
Snimak je objavljen dva dana uoči posete pape Franje koji će u Sarajevu danas provesti 11 časova i boraviti na sedam lokacija. Domaće i strane obaveštajne službe mesecima su pripremale posetu i uveravaju da su preduzeli sve da problema ne bude.
Ipak, niko ne zaboravlja da je grupa ekstremista koji su tokom rata boravili u BiH povezana je sa pokušajem atentata na papu Jovana Pavla Drugog 1997. u Bolonji.

POVEZANE VESTI

Subota 06.06.2015. 05:04
Sada samo navalite i kupujte u shiptarskim pekarama ako volite cijanid...
Subota 06.06.2015. 14:51
Islamska Država nema pojma gde je Balkan,ali zato zna amerika,jer je i još uvek orgijala po Balkanu-znači aMerika našla ciljanu grupu koju treba ta ID da napada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online