Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.09.2015.
14:10
Tanjug A

"Za rat je kriv Milošević"

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocenila je u nedelju u Jajcu da se u Hrvatskoj i BiH vodio "krvavi rat koji je prouzrokovala velikosrpska politika" bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Reuters
Kolinda: Živeo kraljevski grad Jajce

Ona je istovremeno izrazila žaljenje "za svakom nevinom žrtvom bez obzira na nacionalnost", prenela je HINA.

Kako navodi agencija, Grabar Kitarović je u tom bosanskohercegovačkom gradu učestvovala u obeležavanju godišnjice "oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba".

- Čestitam vam svima 20. godišnjicu vojno-policijske operacije "Maestral" i oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca - rekla je Grabar-Kitarović, pozdravljena aplauzom.

Predsednica Hrvatske i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović položili su vence na spomenik u centru Jajca, a kako navodi Hina, "počast oslobodiocima Jajca odata je svečanim mimohodom i smotrom zastava ratnih jedinica".

Prema rečima Grabar Kitarović, operacija "Maestral" bila je potpuno legitimna, jer je, kako navodi, utemeljena na međudržavnom sporazumu Tuđman-Izetbegović potpisanom u Splitu. Ona smatra i da su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i BiH vođene 1995. godine bile "ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici".

HINA navodi da su jedinice Hrvatske vojske i Hrvatskog veća odbrane "oslobodile Jajce 13. septembra 1995. godine" u okviru operacije "Maestral" i da su time stvoreni uslovi za mirovne pregovore koji su na kraju doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Prema rečima Grabar Kitarović, operacija "Maestral" je predstavljala pobedu samostalnosti i suverenosti BiH, ali i pobedu opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima, poručujući istovremeno da "hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan, jer to je i matična država hrvatskog naroda".

Konstatujući da se BiH i danas suočava s brojnim problemima, predsednica Hrvatske je rekla da je najbolji put za njihovo rešavanja put ka evroatlantskim integracijama, i da će Hrvatska na tom putu biti uvek iskren sused i dobar prijatelj BiH.

Posetom Jajcu Grabar Kitarović završila je četvorodnevnu radnu posetu BiH.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.09.2015. 23:18
Halo!Redakcijo-ne volite Kolidicu,pa brišete sve ove pozitivne komentare o njoj.Eeeeeeeeeeeeeee!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online