Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.08.2015.
01:13
D. Dekić - Vesti A

Zabranili počast žrtvama "Oluje"

Različiti aršini Sarajeva prema žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, izazvali su novi skandal regionalnih razmera. Tamošnje kantonalne vlasti povukle su sraman potez zabranivši da se u Sarajevu, povodom 20 godina od vojne operacije "Oluja", održi skup sećanja na srpske žrtve najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Spremni za intervenciju: Policija zabranila skup

Posle pompeznog pomena povodom dve decenije Srebrenice, zabran je stavljen na prvi ovakav pokušaj u Federaciji BiH. To je izazvalo veliki revolt nevladinih organizacija koje su sa organizacijama iz Hrvatske planirale da danas u centru Sarajeva i Zagreba odaju počast srpskim stradalnicima "Oluje".

Ali očito da tamo nikog nije briga za srpske žrtve, jer se niko u Sarajevu ne obazire čak ni na činjenicu da je 1995. gotovo 30.000 Srba iz Hrvatske prebeglo u Republiku Srpsku, odnosno BIH. MUP sarajevskog Kantona nije dozvolio Udruženju za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) planirano okupljanje ispred Ambasade Hrvatske, što su organizatori doživeli kao "dokaz solidarisanja sa hrvatskom politikom diskriminacije i veličanja odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom".

Leci protiv vojne parade

U Zagrebu, skup sećanja na srpske žrtve "Oluje", danas na Trgu Bana Jelačića zajednički organizuju zagrebački Centar za žene žrtve rata ROSA i Ženska mreža Hrvatske, u saradnji sa UDIK-om, Srpskim demokratskim forumom i zagrebačkim Udruženjem slobodarskih aktivista. Aktivisti građanske inicijative Centar za mirovne studije su hrvatskim ministrima i građanima delili letke i proglas "Rat je gotov", kojim su izrazili protivljenje vojnoj paradi.

- To je najstrašnija slika koju smo mogli da pošaljemo iz Sarajeva - saopštili su organizatori obeležavanja godišnjice zloglasne hrvatske vojne akcije.

U toj NVO, uz podsećanje da je u "Oluji" poginulo i nestalo 1.853 osobe, a proterano više od 220.000, kažu da je cilj bio da ukažu na zločine i državno organizovano poricanje tih zločina. Oštro osuđuju zabranu mirnog skupa podsećanja na zločine hrvatske vojske prema srpskom stanovništvu koje "Hrvatska danas s ponosom slavi".

Pismo Kolindi

"Uprkos zabrani uputićemo pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Hrvatske. Njeno (ne)distanciranje imaće dugotrajne posledice na odnose u regionu, ali shvatanje hrvatskog poimanja Zapadnog Balkana na putu ka EU", navodi se u saopštenju UDIK.

Odluku sarajevskih vlasti osudio je srpski ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je rekao da Srbi imaju pravo da žale za sunarodnicima koji su četiri dana ubijani i trajno proterani.

- To je beleg sramote za vlasti u Sarajevu, kao i za svaku vlast koja nije u stanju da spusti glavu pred tuđom patnjom - kazao je Vulin.

On je istakao da je premijer Aleksandar Vučić prešao preko pokušaja ubistva u Srebrenici, a da kantonalne vlasti u Sarajevu ne mogu da prihvate da Srbi imaju pravo da jedan dan u godini "plaču nad svojim sunarodnicima".

- Mi umemo da progutamo tešku i ružnu reč, da okrenemo glavu i prihvatimo da zarad dobrosusedskih odnosa nekad i ne kažemo sve što mislimo, ali ovo nije način da se Srbiji vrati za njeno strpljenje i posvećenost - poručio je Vulin, naglasivši da bez istine nema pomirenja niti dobrosusedskih odnosa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.08.2015. 01:30
u Bosni se ne razume ni jedan drugi jezik do jezik mržnje....jednostavno nas ne vole...Ukratko rečeno iz Srbije je u 19.veku proterano nekoliko miliona stanovnika koji su primili islam.Danas u Turskoj živi 8 miliona Turaka koji sa ponosom kažu da su poreklom Srbi.Jedan deo tih muslimana nije hteo da se seli u Tursku,pa su naseljena područja Bjeljine,Goražda,Srebrenice..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online