Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.08.2015.
13:10
Srna A

Zločini o kojima se ne govori: Zašto su srpske žrtve manje važne?

Četvrtog avgusta navršava se 20 godina od hrvatske vojno-redarstvene akcije "Oluja", čiji je epilog proterivanje 250.000 Srba iz Krajine, oko 2.000 poginulih i nestalih, spaljene i opljačkane kuće, opustošena sela, zarasle njive i posedi.

Reuters/R. C.
Međunarodna zajednica ostaje i gluva i slepa za srpske žrtve hrvatske zločinačke agresije

Iako "Oluja" za mnoge predstavlja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, međunarodna zajednica je svesno ostavila ta dešavanja u senci Srebrenice, ne dozvoljavajući da se ovaj zločin okvalifikuje pravim imenom, a njegovi naredbodavci i počinioci konačno izvedu pred lice pravde.
 

Nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču propuštena je poslednja šansa da Hrvatska odgovara za ovaj zločin.

Naknadno ostavljena mogućnost da se za zločine nad Srbima u "Oluji" sudi pred hrvatskim sudovima ne znači ništa do umirivanja srpske javnosti i stavljanja konačne tačke na neprocesuiranje odgovornih.

Takozvana "međunarodna zajednica" srpskoj strani sve ove godine pripisuje da je bespravno zauzela Srebrenicu, koja je u to vreme bila zaštićena zona UN.

Istovremeno, nigde ne pominje Hrvatsku koja je u operaciji "Oluja" proterala celokupno srpsko stanovništvo, mada je i ta teritorija bila zaštićena zona UN po takozvanim UNPA sektorima.

Deo međunarodnih faktora, predvođen Velikom Britanijom, nedavno je pokrenuo rezoluciju o Srebrenici pred Savetom bezbednosti UN, ali nikada nisu ni pomislili da to urade protiv Hrvatske za srpske žrtve i etničko čišćenje u operaciji "Oluja".

Suštinsko pitanje jeste - zbog čega su srpske žrtve u Krajini manje važne i vredne od bošnjačkih u Srebrenici ili od nekih drugih i ko to u međunarodnoj zajednici ima pravo da jedne žrtve favorizuje, dok druge ne priznaje i nipodaštava?

Za Srbe proterane iz Krajine, 20 godina posle "Oluje", jedina satisfakcija može da bude pozitivni ishod kolektivne tužbe koju je grupa Srba iz Krajine pokrenula pred Federalnim sudom u Čikagu.

Tužba se odnosi na pravne naslednike agencije MPRI koja je obučavala i opremala hrvatsku vojsku za operaciju "Oluja", zbog čega je zatražena naknada nematerijalne štete u iznosu od 10,4 milijarde dolara.

S pravom se nameće pitanje - ko će nadoknaditi živote nedužno ubijenih Krajišnika, patnju i bol njihovih porodica, gubitak pokretne i nepokretne imovine, izgubljenu mladost i dugogodišnju čežnju prognanih za rodnim krajem?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online