Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.07.2013.
21:05
Beta A

Svedok: Bez dokaza da su u grobnicama pokopani borci

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, sudski arheolog Ričard Rajt svedočio je da u masovnim grobnicama povezanim s padom Srebrenice nije našao dokaze da su žrtve bile vojnici poginuli u borbi.

General Ratko Mladić
 

"Nisam našao takve naznake. Sva tela koja sam video, bila su u civilnoj odeći... smatrao sam da su svi civili", rekao je Rajt koji je 1998-2000. godine predvodio tim koji je za tužilaštvo ekshumirao 21 grobnicu.

Svedok je rekao da je u grobnicama i na posmrtnim ostacima našao poveze za oči i ruke, što su tužioci tokom ispitivanja ilustrovali fotografijama.

Optužnica Mladića, kao tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, tu "zaštićenu zonu" UN.

Rajt koji je potpuno završio ekshumaciju osam grobnica, a ostalih 13 su dovršili drugi timovi tužilaštva - procenio je da su u njima bila tela ukupno oko 3.500 žrtava. Pored poveza za oči i ruke, pri ekshumaciji su nađene i čaure municije i drugi dokazi koji su povezivali "primarne" sa "sekundarnim" grobnicama. Većina grobnica koje je Rajt ekshumirao bila je "sekundarna".

Po optužnici i ranijim presudama Tribunala, srpske snage su, posle streljanja na više lokacija u okolini Zvornika, tela pokopala u "primarne" grobnice blizu mesta zločina. U jesen te godine, tela su iskopana, premeštena u nepristupačna područja i zakopana u
"sekundarne" grobnice, u nameri da se zločin prikrije.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je jedan broj tela u "primarnim" grobnicama mogao biti donet za drugih mesta.

Rajt je odgovorio da je, po načinu na koja su tela bila nabacana u grobnice, i broju nađenih čaura, zaključio da je većina žrtava bila ubijena "na tom mestu".

Ne isključivši mogućnost da su neka tela doneta s drugog mesta, on je, međutim, naglasio da je vreme ubistva moralo biti isto s obzirom na stanje posmrtnih ostataka.

Sugestiju Mladićevog branioca da su u grobnicama mogli biti pokopani i pripadnici Armije BiH koji su ubijeni dok su pokušavali da se šumom probiju iz Srebrenice ka Tuzli, svedok je odbacio.

Da su tela pokupljena sa tla, bila bi u drugoj fazi raspadanja i na njima bi bilo tragova insekata koje, kako je rekao, nije našao na ekshumiranim leševima.

Rajt je naznačio da je u posmrtnim ostacima iz grobnice u selu Glogova, kod Bratunca, našao šrapnele bombi i delove vrata zgrade. Istražitelji su po tome zaključili da su u tu grobnicu pokopani neki od 1.000 Muslimana koje su srpske snage 13. jula 1995. ubile u skladištu zemljoradničke zadruge u selu Kravica, kod Bratunca.

Kako tužilaštvo tvrdi, na muslimanske zarobljenike bacane su ručne bombe, a posle zločina građevinska mašina je, pri utovarivanju leševa, razvalila vrata skladišta.

Leševe ekshumirane iz "sekundarnih" grobnica je s poprištem streljanja u Kozluku povezalo zeleno staklo boca iz obližnje fabrike, nađeno i na mestu ekzekucije i u tim grobnicama, izjavio je Rajt. Po optužnici, na otpadu ambalaže iz obližnje fabrike, 15. jula 1995, u Kozluku je bilo streljano oko 500 srebreničkih Muslimana.

Danas je svedočila i Suzan Maljars (Susan Maljaars) iz Holandskog forenzičkog instituta, koja je za tužilaštvo analizirala oko 400 poveza za oči i ruke, nađenih u masovnim grobnicama i kraj njih.

Maljars je potvrdila da su identične tkanine poveza nađenih u "primarnim" i "sekundarnim "grobnicama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.07.2013. 21:49
Sva tela koja sam video, bila su u civilnoj odeći... smatrao sam da su svi civili", rekao je Rajt sudskom arheologu rajtu bi neko mogao da objasni da nije nikakvo "čudo" što je leševe nalazio u civilnoj odeći... balije sa tih prostora em nisu imale nikakve uniforme, em i oni koji su i imali nešto, presvlačili su se brzinom svetlosti kad su čuli da stiže Ratko...
Sreda 17.07.2013. 15:21
mester rajt ma koliko se vi trudili da srbe unistite istina ce doci na videlo. jadni ste vi i sav fasisticki nato a pogotovo ovaj fasisticki sud.
Sreda 17.07.2013. 15:23
mr. rajt koju to drogu uzima kada si toliko inteligentan?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online