Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.11.2013.
17:50
Beta A

Svedok: Mladić komandovao iz Beograda

Na suđenju Ratku Mladić pred Haškim tribunalom, vojni veštak optužbe Ričard Danat izjavio je danas da je Mladić komandovao Vojskom Republike Srpske (VRS) u danima posle zauzimanja Srebrenice u julu 1995, iako je tada bio u Beogradu.

Ratko Mladić za vereme rata u BiH
 

Po sopstvenim zapisima i drugim dokazima, Mladić je 14, 15. i 16. jula 1995. bio u Beogradu na sastancima s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i predstavnicima međunarodne zajednice. Prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, u to vreme je VRS streljala hiljade Muslimana iz Srebrenice.

Danat je rekao da "po slovu zakona, tehnički, Mladić nije imao komandu" koju je tokom odsustva preneo na načelnika Glavnog štaba Manojla Milovanovića. Milovanović, međutim, po oceni britanskog generala, "ne bi uradio ništa bez Mladićevog odobrenja".

"Bilo da je bio u Beogradu ili Sarajevu, Mladić je imao komandu", naglasio je vojni veštak.

Mladićeva odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja osporavala tvrdnju svedoka da Mladić nije otvorio istragu o zločinima u Srebrenici, iako ga je komandant Unprofora Rupert Smit tokom razgovora u Beogradu 15. jula 1995. na njih upozorio. Branilac Dejan Ivetić predočio je svedoku depešu specijalnog izaslanika UN Jasušija Akašija da su generali Smit i Mladić na tom sastanku postigli "nezvanični sporazum" o pristupu Crvenog krsta zarobljenim srebreničkim Muslimanima, što je trebalo da bude "potvrđeno" nekoliko dana kasnije.

Danat je na to uzvratio da su nestali muslimanski muškarci iz Srebrenice u to vreme već bili "masakrirani" i pokopani daleko od enklave. "Sve što je Mladić trebalo da uradi jeste da podigne telefon i naredi istragu", rekao je veštak, sugerišući da komandant VRS to nije učinio "zato što je znao šta se događa" u Srebrenici.

Zastupnik odbrane sugerisao je da srpske paravojne formacije - poput Škorpiona koji su u Trnovu u julu 1995. streljali šest srebreničkih Muslimana i to snimili - nisu bile pod kontrolom VRS, ali je general Danat to odbacio, rekavši da su one delovale u zoni odgovornosti korpusa vojske bosanskih Srba.

"Male jedinice nisu mogle pomeriti 30.000 civila iz Srebrenice i ubiti i pokopati skoro 8.000 ljudi... To je zahtevalo visok nivo komande i kontrole i velike resurse", naglasio je svedok.

Advokat Ivetić sugerisao je prethodno da su Škorpioni bili u sastavu MUP-a Republike Srpske Krajine i povezani sa Službom državne bezbednosti Srbije. Na pitanje odbrane, Danat je potvrdio da "nije video dokaze" da je Mladić naredio komandantu Drinskog korpusa Radislavu Krstiću streljanje zarobljenika iz Srebrenice, dodajući da, međutim, "to ne znači da tako nije bilo".

Tužioci su, posle Danata, pred sudije izveli eksperta za demografiju Evu Tabo, koja će iskaz nastaviti sutra. Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.11.2013. 18:00
Ја ипак мислим да је он командовао из Пентагона, погрешили су није из Београда, а можда је мало тамо - мало амо. Измет нормалних и честитих људи влада и владаће до краја овог света, дотле ћемо и ми, као нација, бити под нападом поменутих. Честити људи, хероји биће осуђивани, а уштве уздизане, јер су они за које раде јачи.
Utorak 12.11.2013. 20:32
Ne znam zasto ga branilac ne poklopi za tih "8000 ubijenih muslimana" koje non stop ponavlja. Hag je iskopao sve u svemu 2000 tela i to je smrt od svih uzroka. Svega oko 5% od tog broja je identifikovano (ukljucujuci i nekoliko Srba). Od metka nije poginulo vise od 1000. To je jedina evidencija koju imaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online