Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 26.04.2013.
19:55
Beta A

Odbrana Mladića: U grobnicama ranije poginuli muslimanski borci

Unakrsno ispitujući svedoka optužbe Žan-Rene Rueza, odbrana Ratka Mladića sugerisala je danas pred Haškim tribunalom da su u masovnim grobnicama pronađenim posle pada Srebrenice, u julu 1995, bili i ranije poginuli muslimanski borci.

Ratko Mladić

Ruez, koji je bio glavni istražitelj haškog tužilaštva o Srebrenici, to je negirao, dozvoljavajući, ipak, mogućnost takvih pojedinačnih slučajeva. Po optužnici protiv tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića (70), ta vojska je u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu streljala oko 7.000 muslimanskih muškaraca, a hiljade žena, dece i staraca je proterala.

Odgovarajući na pitanje Mladićevog branioca Branka Lukića koliko je Muslimana iz Srebrenice bilo streljano po nalazima istrage koju je predovodio do 2001, Ruez je odgovorio da se taj broj stalno menja zbog ekshumacija koje su još u toku, ali da je broj žrtava, po dosadašnjim rezultatima, "veći od 6.000".

Na sugestiju branioca Lukića da se ne može isključiti mogućnost da su u grobnicama bili i poginuli u borbama, Ruez je uzvratio:

"Tela su bila u civilnoj odeći, nekima su ruke bile vezane iza leđa. Teško mogu pomisliti da su civili vezanih ruku bili ubijeni u borbi...Ali, možda je bilo i drugih".

Upitan koliko je muslimanskih boraca poginulo tokom pokušaja proboja iz obruča VRS oko Srebrenice ka Tuzli, Ruez je rekao da to nije bio predmet njegove istrage.

POVEZANE VESTI

Petak 26.04.2013. 19:59
Ја сам бранио свој народ и ја не убијам муслимане као муслимане, ни Хрвате као Хрвате, ја не убијам сад у Либији, ни у Африци, ја сам само бранио своју земљу. Ја желим да живим и да доживим слободу јер и овакав браним земљу и свој народ. Ја сам генерал Ратко Младић и цео свет зна то !!!
Subota 27.04.2013. 12:11
Неозбиљност хашког казамата,нема граница! У свим својим оптужницама,они немају скоро ни један извештај било ког форензичара или судског патолога или балистичара...а без њихове стручне анализе,нема валидних доказа шта се стварно дешавало на фронту,па тако и у Сребреници!Због чега постоје те струке ако не да докажу како је неко настрадао!У Хагу је "веродостојније" сведочење Мунире шта је чула уз "кахву" него мишљење људи којима је то посао,чиме показују колико им је важна истина!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online