Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2012.
19:50
Beta A

Svedok negirao da je VRS snajperima napala civile

Svedok odbrane Dušan Zurovac negirao je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da je Vojska Republike Srpske bila odgovorna za dva napada snajperima na civile u Sarajevu, 1993-94, navedena u optužnici.

Tadašnji predsednik RS i vrhovni komandant njene vojske optužen je za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95.
 

Kako je u optužnici navedeno, sa položaja VRS su 3. septembra 1993. u Ulici Ivana Krndelja u centru Sarajeva bile jednim hicem ranjene 35-godišnja Nađa Tarić i njena 8 godina stara kći Elma.

Trinaestogodišnji Seid Solak bio je, kako piše u optužnici, ranjen u stomak 22. jula 1994. u Ulici Miljenka Cvitkovića u naselju Čengić Vila.

Zurovac, koji je bio komandant jedne od četa Prve sarajevske brigade VRS u sarajevskoj četvrti Vraca u brdima iznad poprišta incidenta, izjavio je da hici koji su ranili civile nisu mogli doći sa položaja njegove jedinice.

Svedok je rekao da se iz rovova u kojima je na liniji fronta bila njegova četa nisu mogla videti mesta na kojima su građani Sarajeva bili ranjeni, zato što su "smetala brda".

Po Zurovčevim rečima, napadi su bili nemogući i zbog udaljenosti položaja VRS od tih sarajevskih ulica većoj od jednog kilometra.

"Ne postoji ni teoretska, ni praktična mogućnost za to", tvrdio je svedok. "Nemoguće je da se puca na ženu koja vodi dete".

Iskaz Zurovca, optuženi Karadžić je nastojao da potkrepi fotografijama koje su na mestu incidenata načinili istražitelji tužilaštva.

Zurovac je, kao i svi prethodni Karadžićevi svedoci, izjavio i da je njegova jedinica "branila svoje kuće i porodice" i da nije preduzimala ofanzivne akcije ka "zatvorenom" Sarajevu.

Muslimanske snage su, kako je rekao, nasuprot tome neprekidno napadale srpske položaje i "provocirale" VRS u nameri da "pomere naše linije... i da nas proteraju iz naših kuća i s naše dedovine".

Tužiteljka Kimberli Vest u unakrsnom ispitivanju je svedoka suočila sa tvrdnjom da je VRS držala Sarajevo u opsadi i da je ABiH stoga pokušavala da se probije.

Zurovac je to negirao, tvrdeći da je Sarajevo bilo "zatvoreno iznutra" i da su to radi pljačke građana učinili "kriminalci koji su postali visoki oficiri".

Na sugestiju zastupnice optužbe da su pokušaji ABiH da se probije bili "opravdani", između ostalog i zbog nestašica osnovnih namirnica u gradu, svedok je uzvratio: "Verovatno - sa stanovišta da se uzme cela BiH i stavi pod kontrolu, onako kako je zacrtala politika Alije Izetbegovića".

Odgovarajući na konstataciju tužiteljke da je držanje grada u opsadi ofanzivan čin i agresija, Zurovac je pitao "kako može čovek biti agresor na svoju kuću i može li Sarajevsko-romanijski korpus sa 15.000 ljudi držati u opsadi 65.000 ljudi", koliko je po njemu imala ABiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online