Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 19.03.2012.
13:46
tportal.hr, Vestionline A

Ustaška i neonaci moda u Beogradu i Zagrebu

Kada je pre desetak dana u Nemačkoj otvorena prodavnica odeće "Brejvik", u vlasništvu modnog brenda "Thor Steinar", naročito omiljenog među neonacistima, reakcija tamošnjih medija i lokalnih vlasti bila je momentalna. Priča o butiku koji veliča Andersa Beringa Brejvika, ultradesničarskog teroristu koji je prošlog leta u Norveškoj ubio 77 ljudi, ubrzo je postala svetska vest, dok su iz gradske uprave odmah poručili da osuđuju otvaranje butika "Brejvik" i da će učiniti sve u okviru zakona moguće da prodavnicu zatvore.

Zvanično zabranjeno, ali ipak šeta Hrvatskom: Ustaški simboli i likovi ratnih zločinaca na hrvatskim omladincima

Proizvođač garderobe "Thor Steinar" je i ranije imao probleme s nemačkim vlastima, zbog čega su zatvorene prodavnice u Magdeburgu i Lajpcigu. Glavni razlog je što marka svojim dizajnom, marketingom i porukama podilazi neonacističkom pokretu, za šta u Nemačkoj imaju nultu toleranciju. Nemačke službe bezbednosti nošenje marke "Thor Steinar" smatraju jednim od obeležja neonacista.

U ceo problem se odavno uključila i norveška vlada, koja je osudila što "Thor Steinar" koristi vizuelne motive iz nordijske mitologije u svojim simbolima. S druge strane, "Thor Steinar" vrlo ozbiljno shvata identitet svoje firme, pa je tužio antifašističke aktiviste koji su ismevali ovaj brend.

Međutim, priča o odeći koju vole neonacisti nije nešto što se događa samo u Nemačkoj, s obzirom na da se ista garderoba i modni dodaci koje nudi "Thor Steinar" mogu kupiti i u samom centru Zagreba, ali i Beograda. U Zagrebu to je butik "Izvan kontrole", a u Beogradu "Asgard".

Norveška neće da ima bilo šta sa njima

Hrvatski butik "Izvan kontrole" ide i dalje, pa osim kolekcije "Thora Steinara" nudi i odeću marke "Ansgar Aryan", koja je povezana s nemačkim ekstremno desničarskim bendom Sleipnir. Ako je sve to previše germano-nordijski za ukus hrvatskog kupca, na raspolaganju mu je i kolekcija "S-HD", u kojoj je i majica na kojoj se veliča zloglasna legija vojske NDH. Reč je o 369. legiji, zvanoj "Vražija legija", koja je zajedno s Hitlerovom vojskom u Drugom svetskom ratu učestvovala u opsadi Staljingrada. Na majici se vidi slika Pavelićevih vojnika pod šlemovima, koji marširaju u rat, a ispod slike je natpis "što bog da i sreća junačka", koji je bio zvanični moto "Vražije legije".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 13:50
Nama ovo zlo u Srbiji nije potrebno.. Imamo mi svoje prelepe simbole..
Ponedeljak 19.03.2012. 13:52
Sta ima na onoj prvoj slici ustasko? Bolje se pozabavite sa nacionalisticko-sovinistickim porukama koje se ispisuju po Srbiji nego sto pisete gluposti.
Ponedeljak 19.03.2012. 14:10
Ustaški logo što bog da i sreća junačka, ustaše junaci???E brate bolesna sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online