Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.09.2017.
15:02
sputniknews.com A

Pukla ljubav Hrvatske i Nemačke: Kako je Zagreb polomio zube

Švajcarski list "Berner cajtung" piše u članku o Hrvatskoj kao o "novom problematičnom detetu Evropske unije", čije ponašanje, otkako je ušla u EU 2013. godine, izgleda kao "antireklama za proširenje".

EPA/Bernd von Jutrczenka
Kolinda Grabar Kitarović i Angela Merkel

"Kolinda relativizovala ustaštvo"

"U Hrvatskoj čak i smrt intelektualnih veličina izaziva bujicu žestokih emocija. 'Lažov', 'veleizdajnik', 'židovski rasista' i 'antihrist' zapravo su bezazlenije uvrede koje su preplavile hrvatski internet nakon smrti renomiranog publiciste Slavka Goldštajna", piše "Berner cajtung" i poziva se na "Indeks", koji je konstatovao da je Goldštajnova smrt izazvala niz mrziteljskih reakcija, koje ukazuju na fašizaciju hrvatskog društva.

"Zaista se čini da su se horizonti u Hrvatskoj nakon ulaska u EU 2013. godine suzili, umesto da se proširuju. Propovedi nacionalističkih sveštenika puni mržnje protiv nekadašnjih partizana i srpske manjine idu u korak sa spaljivanjem manjinskih novina i višemesečnim debatama o tome da li treba biti dopuštena spomen-ploča sa pozdravom fašističkih ustaša 'Za dom spremni'", navodi švajcarski list i konstatuje da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović svojom izjavom o "starom hrvatskom pozdravu" relativizovala ustaštvo.

"Hrvati pokazuju balkansku tvrdoglavost"

Za premijera Andreja Plenkovića se piše kako se čini da je "izgubio kontrolu nad besom nacionalističkog krila svog konzervativnog HDZ-a", i da "njegove promenljive reakcije intenziviraju sliku zemlje koja nije samo posvađana sa komšijama, nego i sama sa sobom".

Podseća se da je nekad Hrvatska bila i ljubimica Zapada, naročito Nemačke koja je diplomatski podržala hrvatsko priznanje, kao i da je premijer Ivo Sanader zemlju kasnije usmerio prema NATO i EU, "pre nego što su ga srušili brojni korupcionaški skandali". 

"Hrvatska igra u gostima unutar EU ni do danas nije postala priča o uspehu. Baš suprotno: zemlja se pretvorila u problematično dete EU. Brisel je već dva puta morao da interveniše zbog trgovinskih sankcija Hrvatske bivšem ratnom protivniku Srbiji", piše švajcarski list i ponašanje Hrvatske prema komšijama opisuje kao "balkansku tvrdoglavost".

"Berner cajtung" svoj članak o Hrvatskoj završava citiranjem bivše ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, koja je izjavila da je Hrvatska "na svim stranama bezrazložno upala u diplomatsku defanzivu", i dodaje da se u Briselu na Hrvatsku sve više gleda kao na članicu koja stalno "izaziva nevolje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online