Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.10.2011.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Neće im uspeti da me proteraju

Protojereju Veliboru Džomiću, koordinatoru Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske nije odobren privremeni boravak u Crnoj Gori, iako tamo živi 17 godina, dok mu supruga, koja je lekar, i dete rođeno u Crnoj Gori, imaju uredne papire.

Protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske
 


Zašto Vam je Crna Gora uskratila boravak?
- To bi trebalo da objasne nadležni državni organi. Sudeći prema rešenju koje mi je uručeno nakon tri meseca, a po zahtevu za odobravanje privremenog boravka na osnovu spajanja porodice u kojem stoji da je moj zahtev neosnovan, moglo bi se zaključiti da ja ovde nemam porodicu.
 

Komunistički zakon

Otkako je na čelo MUP-a Crne Gore došao Milan Brajović, uskraćuje nam se boravak sa obrazloženjem da Mitropolija nije registrovana u policiji. Crna Gora je donela nove zakone o lovu i ribolovu, životinjama i pticama, ali drži na snazi stari komunistički zakon o verskim zajednicama iz 1977. Mislim da je to jedini zakon iz komunizma koji i dalje na snazi u Crnoj Gori.

Da li se navodi da ugrožavate nacionalnu bezbednost?
- U obrazloženju rešenja naveden je član iz Zakona o strancima po kojem se licu neće odobriti privremeni boravak ukoliko ugrožava nacionalnu bezbednost, javni poredak i javno zdravlje. Nikada nisam ni prekršajno kažnjen, a kamoli krivično. U međuvremenu, načelnica odeljenja MUP-a u Podgorici je komentarisala javno taj slučaj i precizirala da ja ugrožavam nacionalnu bezbednost Crne Gore.


Možda se preko vas vrši progon crkve na čijem je čelu mitropolit Amfilohije?
- Ovaj moj slučaj se ne može posmatrati izolovano. Već godinu i po MUP Crne Gore sistematski krši zakon na štetu sveštenstva Mitropolije crnogorsko primorske i članova njihovih porodica, kao i monaha i monahinja koji godinama i decenijama ovde žive i koji su imali uredne papire.


Kako se tretiraju drugi hrišćanski sveštenici?
- Kotorska katolička biskupija takođe nije registrovana u policiji jer ne postoji nijedna zakonska norma koja bi je na to obavezivala s obzirom na to da je ona postojala, kao i Mitropolija crnogorsko-primorska, u vreme donošenja pomenutog zakona. Ali, većina rimokatoličkih sveštenika u Kotorskoj biskupiji, koji su državljani Hrvatske i BiH, bez ikakvog problema dobijaju boravišne dozvole. To jasno govori da se primenjuju dvostruki standardi.
 

Loša poruka svetu

Odnosom prema kanonskim pravoslavnim sveštenicima režim u Podgorici šalje veoma lošu poruku, kako međunarodnoj zajednici tako i Crkvi koja po zakonu treba da je odvojena od države. Režim očevidno ima neke planove u pogledu svojih antiustavnih ambicija za mešanje u unutrašnje stvari pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Koliko još pravoslavnih sveštenika ima problema s boravišnom dozvolom u Crnoj Gori?
- Radi se o 50 osoba, što sveštenika, što njihovih porodica, što monaha i monahinja. Oni su uglavnom državljani Srbije, BiH, Hrvatske, Rusije.

Svima vama preti progon, šta ćete preduzeti?
- Sve ono što nam zakon dozvoljava. Žalićemo se drugostepenom organu, to je opet MUP koji rešava o tome u roku od 60 dana. Ako nam se ni tada ne odobri privremeni boravak, pokrenućemo spor pred Upravnim sudom. Mitropolit Amfilohije će kao naš nadležni episkop, kroz svoje crkvene i druge kontakte, pre svega sa predstavnicima Evropske komisije u Crnoj Gori, ukazati na ovaj problem koji predstavlja drastično kršenje ljudskih prava sveštenika.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2011. 15:07
dzomic je jedan od retkih srba iz srbije koji zivi u crnoj gori. uskracuju mu pravo cak i boravka. ali kako je za crnogorce u srbiji? nekakva galama na crnu goru i crnogorce treba da sakrije cinjenicu na dominantan polozaj crnogoraca u srbiji , i cinjenicu da se drzavljanstvo srbije deli za njih na izvolte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online