Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 23.05.2011.
06:12
Radio Slobodna Evropa A

Sestre i braća ali druge vere?

U bosanskohercegovačku Bočinju, selo desetak kilometara od Maglaja koje je do 1992. bilo naseljeno Srbima, krajem rata naselile su se vehabije. Neki od njih su bili iz islamskih zemalja, ali je najviše bilo Bošnjaka iz BiH koji su islamsko učenje sa ovih prostora zamenili vehabijskim, koje se najčešće dovodi u vezu sa ekstremnim islamskim pokretom. Danas tu živi trideset vehabijskih porodica. Istovremeno, u Bočinju su se posle rata vratili i neki od Srba. Jedni sa drugima se ne druže, iako su njihova deca u školi najbolji prijatelji.

Arijana i Tesnima svaki dan zajedno, ruku pod ruku, dolaze i odlaze iz škole u Bočinji. Iako nisu vršnjakinje, već nekoliko godina su najbolje drugarice. Arijanini roditelji su povratnici u selo, a Tesnimini tu žive petnaestak godina.

SVE PRIJATELJICE: Tesnima i Arijana

Priča od dve devojčice ne bi bila neobična da jedna od njih nije ćerka vehabije, a druga Srpkinja. Njima dvema to nimalo ne smeta. "Ja i Arijana smo mnogo udaljene od kuće, pa se ne možemo tako videti. Ali najviše se vidimo u školi, uvek smo zajedno na odmoru. I kada idemo na ekskurziju uvek smo zajedno nas dve", priča Tesnima.

Dve devojčice sede zajedno u klupi, druže se na odmorima, a razdvajaju se jedino kada su časovi veronauke.

Desetogodišnja Tesnima, kao i većina devojčica u Bočinji, nosi maramu, a telo joj je pokriveno: "Mi nismo iste vere, ali mi to ni ne gledamo. Mi smo kao sestre, nas dve. Jedna drugu volimo..."

Na pitanje kako znaju da nisu iste vere, devojčice su odgovorile: "Ja nosim maramu, a ona ne nosi", rekla je Tesnima, a Arijana dodala: "Ali njenu maramu treba poštovati i poštujemo je..."

U školi se svakodnevno druže i Abdulah i Stojan: "Igramo se, šalimo se, pričamo. Pomažemo jedni drugima oko domaćeg zadatka..."

Ramiz Bibić je poslednji direktor osnovne škole u Bočinji. U selo je došao 1978. kao nastavnik matematike i fizike, kada je škola brojala oko 260 učenika. Danas ih je oko 30-ak.

MESTO GDE SE ZABORAVLJA RAT: Škola u Bočinju

Hasan, jedan od Bošnjaka koji su se doselili, kaže kako je njegovo rodno selo udaljeno dvadesetak kilometara od Bočinje.

Iako se njegova deca druže sa decom povratnika, on, kao i većina vehabija, sa Srbima skoro da i ne komunicira: "Mene niko nek ne dira, neću ni ja nikog..."

Nedaleko od Hasanove je kuća Milenke Pedić, koja se u Bočinju vratila pre deset godina, iako se većina predratnih stanovnika nije vratila. Njen, ali i povratak drugih Srba, bio je propraćen nizom incidenata, zbog čega su u Bočinji bile angažovane i međunarodne vojne snage. Danas incidenata nema, ali ni međusobnih kontakata.

U selo, bogato obradivim površinama uz reku Bosnu, vlasti ne dolaze ni kada je predizborna kampanja. Već godinama prećutno pristaju na to da u selu reč suživot ne postoji, već tek nužni život jednih pored drugih...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 08:12
Jadna ova devojcica, ni deset godina nema, a vec zamotana...
Ponedeljak 23.05.2011. 08:44
Djeca imaju najcistiju dusu, i ne radjaju se sa mrznjom! To dolazi tek kroz odgoj, od strane roditelja i rodbine... Nazalost! Svi mi odrasli bi mogli od djece nauciti sta u stvari znaci mir, spokoj i medjusobno postovanje! Kad bismo sastavili djecu iz najrazlicitijih kultura, pa cak i bez da se mogu jezicki sporazumiti, oni bi se nekako vec snasli, pronasli zajednicki jezik i postli najbolji prijatelji... Medjutim, kad roditelji djeci brane druzenje iz nekih, njima normalnih razloga, kod djece to nailazi na nerazumijevanje, jer oni taj problem roditelja nemaju, niti ga poznaju... Djeca su tu da bismo mi odrasli naucili da budemo bolji ljudi!!!
Ponedeljak 23.05.2011. 10:56
Колико ти глупи родитељи могу бити па те довести да живиш у вехабијско гнездо. Шта ће бити кад вехабије почну радити оно за шта добијају месечно 200 евра? Зато наш народ увек има пуно жртава јер смо наивни и глупи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online