Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.01.2018.
00:41
M. Đorđević - Vesti A

Alahovi hrišćani na Balkanu (1): Fetva za lažne muslimane

Jedan od važnih uslova koji se stavljao pred Tursku za ulazak u Evropsku uniju jeste i dokazivanje da ne dozvoljava diskriminaciju "svojih" hrišćana. Kako su izvestili pojedini evropski mediji pozivajući se na stručnjake, ali i na anonimne verske izvore, u ovoj, drugoj po veličini državi u Evropi živi nekoliko stotina hiljada posebnog sloja vernika, odavno poznatih istoričarima pod imenom kriptohrišćani ili dvoverci.

wikipedia.org
Istanbul u vreme Osmanskog carsvta

Tajna kućna vera

Oni se u javnosti predstavljaju kao muslimani, ali se u svojim domovima drže Isusove vere. Smatra se da su mnogi od njih tokom Prvog svetskog rata pod pritiskom turskih vlasti morali zvanično da se izjasne kao muslimani, ali je dvoveraca bilo i mnogo ranije. Najviše turskih pritisaka trpelo je stanovništvo na severu i istoku Male Azije. Danas se navodi u izveštajima stručnjaka da je među njima oživelo, i sve više jača interesovanje za veru predaka.

Kriptohrišćani se naročito pominju i u Albaniji i na Kosovu i Metohiji. Među Srbima i drugim narodima na jugu Balkana dvoveraca je bilo još od 16. veka, u vreme prvog talasa turske vladavine.

Islamizacija pokorenih naroda u Osmanskom carstvu nije išla ni lako ni brzo. Mnogi nemuslimani su bili prinuđeni da prihvate verovanje u Alaha kako bi sačuvali imanje, porodicu, položaj, pa i živu glavu, ali su pronalazili i razne načine da očuvaju staru veru. Najdrastičniji oblik bilo je upravo kriptohrišćanstvo.

Kažnjavao i Vatikan

Nisu samo Turci kažnjavali kriptohrišćanstvo i odricanje od muslimanske vere. Činio je to i Vatikan, samo u suprotnom pravcu, za one koji bi se odrekli hrišćanstva. Papa Benedikt Trinaesti je na Prvom albanskom koncilu 1744. javno osudio istovremeno služenje Alahu i Isusu, napominjući da "katolicima nije dopušteno prikrivati priznanje hrišćanske vere, a da simuliraju muhamedanstvo".

Prva vest o dvoverstvu među Srbima potiče iz 1568. godine, kada je jedan turski vojnik srpskog porekla priznao francuskom poslaniku na sultanovom dvoru u Jedrenu koje je vere, da živi sa Turcima i pretvara se, ali da je rođenjem i srcem hrišćanin.

Upravo te godine je izdata fetva, odluka verskog prava, za područje današnje zapadne Makedonije koja propisuje najstrožu kaznu za one koji su samo naizgled primili islam, a nastavili da idu na bogosluženja, krštavaju decu i venčavaju se u crkvi. Prvi kriptohrišćani su imali i dva imena, hrišćansko i muslimansko, pa nije bila retkost da je domaćin kuće za porodicu bio Nikola, a za javna mesta i pred turskim vlastima Mustafa.

pixabay.com
Dvoverci i u sultanovoj službi: Palata Topkapi u Istanbulu

Oslanjajući se na brojne fetve, osmanske vlasti smatrale su nove muslimane, koji su se i dalje držali hrišćanskih običaja i praznika, za nevernike. Pošto bi prestupnika najpre surovo kaznili, ponovo bi ga preveli u islam, a ako je bio oženjen, morao je ponovo da sklapa brak.

Dvoverci su pored današnje Makedonije i Srbije živeli i u Crnoj Gori, Hercegovini, Bosni, Bugarskoj. Bilo ih je i na Pontu, Trapezuntu, a u Grčkoj u Dodekanezu, Mitileni, Kritu, a posebno na Kipru. U grčkoj Makedoniji živeli su valahadi, koji se nisu krili. Dvoveraca je bilo čak i u Istanbulu, kraj samih zidina sultanove palate Topkapi.

wikipedia.org

Molitva za srebrnjak

Protestant Štefan Gerlah, službenik nemačkog poslanstva u Carigradu, zapisao je 1573. godine sledeće: "Čujem da hrišćani koji su se odrekli svoje vere, koji ne žele da idu u tursku džamiju, a slobodno ispovedaju svoju religiju - takvih ima mnogo - treba da daju svakodnevno po pola aspre (sitan srebrni novac) nekom drugom da se umesto njih moli, ili podležu kazni. No, kod onih bez doma, a naročito ako su na službi kod sultana, spahije i drugih, ne vodi se o tome toliko računa da li idu u džamiju ili ne. Ali, kada porodični i drugi ljudi koji imaju sopstvene stanove ili kuće duže vremena ne učestvuju u verskim obredima i postu, izazivaju gnev svih suseda, koji traže od njih objašnjenje za takav prezir. Oni koji žive usamljenički i kod drugih imaju više slobode te mogu lako da se opravdaju."

Sutra - Alahovi hrišćani na Balkanu (2): Otac u crkvu, sin u džamiju 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online