Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.03.2011.
00:41
Srna A

Vlajki: BiH je okupirana na štetu Srba i Hrvata

Nalog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da suspenduje odluke Centralne izborne komisije BiH pokazuje da je BiH okupirana i kolonizovana zemlja, a da je ta okupacija, prvenstveno, u korist Bošnjaka, a na štetu Srba i Hrvata, saopšteno je iz kabineta potpredsednika Republike Srpske Emila Vlajkija.

Traži ravnopravnost za Hrvate u BiH: Emil Vlajki
 


U saopštenju se navodi da Hrvati, koji su "pretrpeli najveće etničko čišćenje u BiH u proteklom ratu", ne mogu više da podnesu nelegitimne, nelegalne, bahate i slične namere i postupke koji ih u svakom pogledu ponižavaju".


"Ako se ova nemila situacija nastavi, imamo adekvatan predlog mjera za ispravljanje brutalno narušenog digniteta Hrvata u BiH, koji ćemo obaviti u sledeće dve sedmice", navodi Vlajki.


U saopštenju se dodaje da Hrvati "ne mogu više da podnesu ni otvorene, nasilničke pretnje koje im se upućuju", kao što su - "ako i pomislite na ravnopravnost u vidu trećeg entiteta, Tripoli će biti Diznilend u odnosu na nasilje u Federaciji", ili "nas Bošnjaka je četiri puta više".


Iz Vlajkijevog kabineta ističu da već četiri meseca upozoravaju na protekle i sadašnje nemile događaje, želeći mir i pravdu u BiH, te da se bore za hitnu promenu dela Dejtonskog sporazuma koji Hrvate stavlja u krajnje neravnopravan položaj, te traže da Hrvati, kao i dva druga konstitutivna naroda, imaju svoj entitet uz poruku "ne tražimo više, ali nećemo ni manje".


U saopštenju se dodaje da to što je Incko ukinuo odluke "jedne legalne i demokratske institucije BiH" - CIK-a, "što je oberučke podržano od SAD, a ne od američke ambasade, kako se manipulativno izveštava", pokazuje da "Anglosaksonci, koji u svetu već decenijama radi naftnih i geostrateških interesa ratuju protiv islamskih zemalja, forsiraju islamizaciju Balkana, imajući istovremeno za cilj slabljene EU".


"(Inckova) Odluka pokazuje da deo međunarodne zajednice, pomažući grubo i bahato nelegalno izabrane organe Federacije, želi da isprovocira ishitren odgovor Hrvata u BiH, kojima je strpljenje pri kraju", navodi se u saopštenju i dodaje da je "konfrontacija možda i jedan od osnovnih ciljeva onih iz međunarodne zajednice".


Visoki predstavnik u BiH Incko je juče privremeno suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te izbor predsednika i potpredsednika Federacije.

CIK BiH prethodno je doneo odluku da izbor predsednika i potpredsednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu sprovedeni u svih deset kantona u skladu zakonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online