Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.11.2013.
03:21
Beta A

"Vratite nam nadležnosti prenete na BiH"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS traži da joj se vrate nadležnosti, koje su delovanjem visokih predstavnika međunarodne zajednice prenete na nivo Bosne i Hercegovine.

Hoćemo ono što je naše: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

"Tražimo da nam se vrate oduzete nadležnosti. BiH je prema Dejtonskom mirovnom sporazumu imala devet nadležnosti što je delovanjem visokih predstavnika promenjeno", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Na današnji dan je parafiran Dejtonski sporazum

U Republici Srpskoj danas je praznik - Dan kada je parafiran Dejtonski sporazum, dok se u Federaciji BiH 25. novembar slavi kao Dan državnosti BiH.

On je poručio da autonomija RS mora biti ojačana, ističući da je RS međunarodno priznat entitet i nezaobilazan faktor političkog odlučivanja u BiH.

Predsednik RS je optužio visoke predstavnike međunarodne zajednice da su nametanjem odluka "menjali politički sistem i kršili Dejtonski mirovni sporazum" i poručio da će Dejtonski sporazum i ubuduće ostati osnova funkcionisanja u BiH.

"Nismo spremni da legalizujemo pravno i političko nasilje visokih predstavnika iz prošlosti. Tražimo da se na dnevni red stave sva pitanja koja nisu u skladu sa Ustavom BiH", naveo je Dodik, precizirajući da se to odnosi na način funkcionisanja fiskalnog
sistema, uvođenje javnog državnog servisa, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Suda i Tužilaštva BiH.

Dodik je ponovio da BiH nije uspela da zaživi kao država, optužujući međunarodnu zajednicu da "na silu" održava tu zemlju. On smatra i da je poštovanje Dejtonskog sporazuma jedini način da opstane Bosna i Hercegovina.

"Legitimno je da autonomija Republike Srpske bude ojačana, da nam se vrate oduzeta prava i da se kao partneri u BiH dogovaramo, što može pomoći svima. Mi nemamo kapacitet za mržnju prema bilo kome i želimo biti tolerantno mesto", istakao je predsednik RS.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.11.2013. 05:35
Uvedi ti njima sankcije i zaprijeti da ce biti kaznjeni ako ne slusaju.
Četvrtak 21.11.2013. 14:24
pa posla izbora da im vratis i opet za 4 godine da trazis prevara pred izobre sto opet ova izdajiza govori
Četvrtak 21.11.2013. 23:13
Међународна заједница је прекршила устав БиХ, па кад је они не цене што би Додик.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online