Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 09.03.2011.
17:52
Vestionline A

Francuska: Sloboda za Divjaka

Francuska je iznenađena i zabrinuta zbog hapšenja penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču na zahtev srpskog pravosuđa i želi da mu brzo bude ponovo omogućena sloboda kretanja, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu.

"Sa iznenađenjem i zabrinutošću saznali smo za hapšenje Jovana Divjaka u Beču", rekao je portparol francuskog ministarstva Bernar Valero. Valero je istakao da je "Jovan Divjak bio među bosanskim Srbima koji nisu prihvatili politiku etničkog čišćenja koju su vodili (bivši lideri bosanskih Srba) Radovan Karadžić i Ratko Mladić" i koji se "borio za postojanje multietničke BiH".

Heroj po mišljenju Francuza: Jovan Divjak
 

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je Divjaku odalo priznanje, jer je "izabrao da ostane u Sarajevu pod opsadom da bi pomogao u odbrani grada".

"Njegovo angažovanje nije prestalo nakon rata i Francuska ga je podržala u radu koji je posle rata vodio u korist mladih siročadi", rekao je Valero.

Pariz smatra "ohrabrujućom" odluku austrijskih pravosudnih vlasti da pod kaucijom oslobode Divjaka i "nada se da će on brzo ponovo imati slobodu kretanja".

Divjak je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču po poternici Srbije. koja ga sumnjiči za organizovanje napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 2. maja 1992.

Sud u Beču juče je pustio Divjaka iz pritvora, uz kauciju od 500.000 evra do donošenja odluke i ograničenje da ne sme da napusti Austriju.

Divjak koji je rođen 11. marta 1937. u Beogradu, prvi je državljanin BiH nosilac najvišeg francuskog odlikovanja, Ordena Legije časti, koje je dobio 2001. godine. Posle penzionisanja 1993. osnovao je udruženje "Obrazovanje gradi BiH" koje stipendira decu bez roditelja.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 21:38
Francuzi su bili u kasarni u Railovcu nisu smeli nos da promole napolju ..koji idioti nemaju oni pojma sta se tamo desavalo sve je to politika novog svetskog poredka , a mi hrlimo ka njima ...Necu u EU , Necu u Nato !!
Sreda 09.03.2011. 21:30
Znam dobro Francusku i šteta što francuski narod se već decenijama koncentriše samo na unutrašnju politiku svoje zemlje. Širakova i Sarkozijeva vlada su preterano poslušni prema amerikancima i to se oseća na njihovoj spoljnoj politici : izgubili su svoju ekonomsku i političku hegemonju u Africi, ušli u NATO , ne gaje svojih stara prijateljstva ako smeta Americi. Samo zato što je Amerika njihova prva mušterija. Razumem biznes, ali jeb** ti prijateljstvo ako me učtivo ucenjivaš. De Gaulle je bio veliki prijatelj srba. Isterao je posle 2-og svetskog rata američke snage iako su one oslobodile Francusku. Nikad nije hteo da primi Tita zbog suđenja i ubistva Draže Mihailovića.
Sreda 09.03.2011. 21:33
Vazno je da jos stoji 'spomenik zahvalnosti francuskoj' na Kalemegdanu.Beogradjani, bas ste seronje kad to jos trpite al kako hocete, ionako bih izmestio prestonicu sto dalje od dedinja i kuca cveca gde slavite najvece srpske satrape i sto dalje od ostalih gnezda komunjarskih lopova.A ne bi joj zahvaljivali da im tada Rusi nisu pripretili povlacenjem sa fronta vaznog za francuze.Onda nam francuzi uvalili pogresne granate i nadali se da cemo nestati kao narod.Nikad nam francuzi nisu bili prijatelji !!!To je latinska, prevarantska banda kojoj doslo vreme da se o svom jadu zabavi.Muslimani ih gutaju svaki dan sve vise.Tako im i treba.Zakon o azilu je smesan i sluzi samo za islamizaciju naivnih
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online