Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 01.05.2014.
10:05
Đ. Barović - Vesti A

Nema mesta za Bakira i Divjaka

Ovog 2. maja navršava se 22 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada su u napadu na kolonu JNA ubijena 42 vojnika, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, porodice nastradalih, preživeli, kao i predstavnici brojnih organizacija će u subotu polaganjem cveća i paljenjem sveća u Sarajevu obeležiti ovaj tužan događaj.

Obeležavanje godišnjice masakra u Dobrovoljačkoj ulici 2013. godine
 

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže za "Vesti" da postoje najave da bi ovom skupu mogli da prisustvuju i general Armije BiH, Jovo Divjak, kao i predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović. Međutim, Dukić tvrdi da će bivši logoraši svojim telima to sprečiti.
 

Sarajevo - grad straha

Branislav Dukić kaže da sama činjenica da će Srbi i ove godine u strahu za sopstveni život otići na mesto užasne tragedije govori koliko je vlastima u Federaciji i Sarajevu važno da im poruče koliko nisu dobrodošli.
- Ako konstitutivni narod u BiH, narod koji je u Sarajevu posle Beograda imao najveći broj Srba, sada sa strahom u njega ulazi, govori da to nije glavni grad BiH, i da ta država mora da nestane - zaključuje Dukić.

- Ne sumnjamo da je kod Divjaka počela da radi savest, ali Bakir i dalje sprovodi politiku svog oca i želi da stvori unitarnu Bosnu, Bosnu bez Srba. Zato bi njihovo prisustvo bilo vrhunac cinizma, jer će odati počast ljudi koji su direktno odgovorni za masakr - kaže Dukić.
 

Prema njegovim rečima, činjenica da do sada niko nije procesuiran zbog ovog događaja govori da ni među muslimanima, ali ni u međunarodnoj zajednici, ne postoji ozbiljna volja da pravda stigne sve zločince.


- U Dobrovoljačkoj su poginuli i muslimani, Hrvati i Srbi, a i pored toga niko ništa ne preduzima. Posle 22 godine takve situacije, uveren sam da niko nikada i neće odgovarati - decidan je Dukić.


Da podsetimo, napad na kolonu JNA odigrao se 2. maja 1992. godine, a nastavljen je i sledećeg dana pošto su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, Bisera i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otimali decu i supruge pripadnika JNA da bi ih potom razmenjivali, s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

Prljava uloga Tužilaštva BiH

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac kaže da Tužilaštvo BiH "nema spremnosti, snage ni hrabrosti da otvori pitanje ratnih zločina u Sarajevu, pa to skriva tako što pomalo otvara pitanja ratnih zločina u Brodu, Goraždu...".
Za Košarca su glavni krivci za tragične događaje u Dobrovoljačkoj ulici članovi političkog vrha tadašnje Republike BiH.
- Tužilaštvo BiH ni u tom predmetu, kao ni u drugim slučajevima ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, nije pokrenulo nikakve istrage, što potvrđuje da je uloga te pravosudne institucije degutantna i prljava - navodi Košarac.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.05.2014. 10:20
Agresija je pocela od strane muslimana, njihova cela zajednica mora kad tad da odgovara za to. Rat se nije zavrsijo, samo je kroz stranu zlocinacku agresiju nad Srbima privremeno zaustavljen. Isto ko pre mastaju islamisti tudjo-uvozne filozofije konvertita o osvajanju balkana zbog kompleksa dokazivanja u njihovom arapsko-turskom svetu..........ako sanjaju o ratu i genocidu-holokaustu i masovnom proterivanju i islamiziranju hriscanskih zitelja onda moraju da prihvate sopstveno i kolektivno samoubistvo-koleteralnu stetu.
Četvrtak 01.05.2014. 11:17
Како је почео рат у Босни и ко је изазвао рат и зашто ???Рат у Босни је хтео запад да би и Босна била њихова.Запад је потплатио криминалце(муслимане) и они су 1 марта 1992 године испред Старе православне цркве убили српског свата Николу Гардовића,што је био окидач за рат у Босну.Запад је потплатио муслиманског криминалца Ганића и Јусуф Јука Празина да побију све Србе у Босни.Јсуф је био предратни сарајевски криминалац ратни заповедник муслиманских паравојних формација од којих је касније састављена Армија БиХ а касније и припадник хрватских паравојних формација.Запад широм света жели само Рат и само РАТ.Запад је потплатио и Ђинђића да дигне револуцију у Србију.ДС раде за запад.
Četvrtak 01.05.2014. 12:31
Nema problema sto zlocinac Jovo Divjak nece doci. Doci ce njegov obozavalac reziser Dragan Bjelogrlic koji njegovu sliku nosi na majici odmah do srca valjda da mu sluzi kao stimukant za rad srca ili pace-maker. Naravo tu je u doglavnik Sergej Trifunovic koji se uveseljava sa istom slikom zlocinca Jove Divjaka (Divjak mu je i prezime i karakterna osobina) i ponosno je nosi na svojim velikim Srpskim grudima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online