Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 25.02.2011.
07:43
Blic A

Dodik: Incko nema pravo da se meša

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima država članica Evropske unije i Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH u kojem navodi da visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko nema ovlašćenja da osporava zakone koje donosi Narodna skupština RS.

Milorad Dodik
 

Dodik u pismu navodi da je neposredan povod za njegovo obraćanje ambasadorima PIK-a nalog kojim je visoki predstavnik Valentin Incko 5. januara obustavio primenu Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.

Podsećajući da se Incko prilikom donošenja takve odluke pozvao na ovlašćenja koja ima po osnovu Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, Dodik ističe da je RS jedna od potpisnica tog sporazuma, pa i ovog aneksa, kao i da "nije dozvoljeno da bilo ko dobijeni mandat za delovanje koristi protiv onoga od koga je taj mandat dobio".

On je podsetio da je entitetski parlament u 2009. doneo zaključak prema kojem Kancelarija visokog predstavnika (OHR) treba da bude transformisana u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, bez nadležnosti za nametanje rešenja u BiH.

Parlament RS je tada, navodi Dodik, zatražio od visokog predstavnika da se odmah odrekne "bonskih ovlašćenja", koje koristi za nametanje zakona i smenu izabranih zvaničnika, ali je visoki predstavnik, umesto toga, doneo odluku kojom ukida te zaključke. Visoki predstavnik je to obrazložio time da oni "ugrožavaju isključive nadležnosti BiH izričito navedene u Ustavu BiH".

Dodik, takođe, ističe da je potpisivanjem svih aneksa Dejtonskog sporazuma "Republika Srpska učestvovala u ukidanju nelegitimne i nelegalne Republike Bosne i Hercegovine, potvrđujući svoj međunarodni status, od tada kao državotvorni entitet BiH".

Predsednik RS dodaje da su Dejtonski i Pariski mirovni sporazum odredili BiH kao sporazumnu državu dva entiteta, dajući jedino entitetima pravo da budu strane u budućim promenama tih međunarodnih ugovora.

Dodik, takođe, tvrdi da entitetima pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje Ustavom BiH nisu izričito date institucijama BiH, naglašavajući da nijednim članom Ustava BiH nije Bosni i Hercegovini dato pravo na bilo kakvu imovinu. Prema njegovim rečima, u nadležnosti BiH nisu ni svojinsko-pravni odnosi.

"Suprotno tome, protivnici Dejtonske BiH insistiraju da sva imovina, koja je ranije pripadala SR BiH, a koja je bila u sastavu SFRJ, sada pripada BiH i da se mora uknjižiti isključivo na njeno vlasništvo", navodi se u pismu.

POVEZANE VESTI

Petak 25.02.2011. 09:08
moram. sta cu. moje uobicajeno pitanje za dodika. KADA CES RASPISATI REFERENDUM i ispunis predizborno obecanje koje si dao srbima iz RS.
Petak 25.02.2011. 11:11
Nije mi jasno sta sve spada u tu drzavnu imovinu.Pre mjesec dana sam jedan zvanicnik RS je izjavio kako je to par propalih zgrada i drugih objekata.BIH kao drzava ima neke zajednicke tj.drzavne institucije;presednistvo.savjet ministara,vojsku, itd i za takve institucije treba obezbjediti smjestaj i druge objekte u kojima ce moci funkcionisati koji ce biti u drzavnom vlasnistvu jer sluze za korist oba entiteta.Nikad niko nece da zvanicno kaze sta spada u tu drzavnu imovinu.i drzavne fabrike su bile drzavne pa su rasprodane i tu se niko nije bunio.Pa jeli UNIS,TELEKOM IZ SARAJEVA,PRETIS itd drzavne firme i imovina ili ne.Koliko vidim one se bez problema prodaju na tenderima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online