Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
17:31
Vestionline, Tanjug A

"Srbiji nije mesto na crnoj listi, Amerika insistirala"

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, te podseća da je naša zemlja to pokazala u vreme migrantske krize kada je, dodaje, dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom sveta, ne samo zbog humanog postupanja s migrantima, već i zato što je sprečila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Tanjug
Srbija se dokazala za vreme migrantske krize: Ana Brnabić

Brnabić je u obraćanju na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, a u vezi s izveštajem međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izveštaju korišćeni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU. 

Srbija se, naime, našla na listi  za monitoring FATF, a neki su mediji, ali i pojedini političari preneli da je ona na "crnoj listi" zajedno sa zemljama koje učestvuju u pranju novca, ničim to ne sprečavaju i doturaju novac terorističkim organizacijama.    

Brnabić, međutim, napominje da to nije tačno i da je Srbija od tog izveštaja kojim je stavljenja pod monitoring već napredlovala i usvojila čak šest sistemskih zakona kojima se ova oblast bolje sistemski uređuje. 

- Osim toga smo implementirali 35 od 40 preporuka iz tog izveštaja i jedina smo zemlja u regionu koja je procesuirala i osudila pravosnažnim presudama i fizička i pravna lica za krivično delo pranje novca - rekla je premijerka. 

Ponovila je da izveštaj FATF ne odražava stanje stvari danas u Srbiji, te navela da je osim EK još 15 članica FATF bilo nedvosmisleno protiv toga da se Srbija stavi "pod prismotru" i čak istupilo sa sastanka tražeći argumentovano da se Srbija ne stavlja na tu listu. 

Među njima su bile Kina, Turska i Rusija, ali i Italija, Švajcarska, Južna Afrika i mnogo drugih zemalja kao i Svetska Banka koja je posmatrač. 

- Svi oni su rekli da mora da se prizna da je Srbija učinila u poslednjih godinu dana značajne strateške pomake, mnogo uradila i ima političku volju na najvišem nivou predsednika Republike, predsednika vlade i potpredsednika, ministra unutrašnjih poslova koji vodi koordinaciono telo za rešavanje ostalih preporuka zbog čega nisu bili za usvajanje izveštaja - rekla je Brnabić, dodajući da je, nažalost, "jedna zemlja, a to je bez sumnje SAD, insistirala da se izveštaj ipak usvoji". 

Time je, kako je rekla, Srbija došla pod pojačani monitoring uprkos protivljenju svih ovih zemalja prevashodno i pre svega EK, koja prvi put nije preuzela ovu listu, što je pokazatelj da je Srbija uradila mnogo.

- Mogu da garantujem da će Srbija do kraja leta usvojiti i apsolutno implementirati sve preporuke tog izveštaja i videćemo da li ćemo i tada biti na toj listi - podvukla je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online