Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 23.07.2016.
09:09
Vestionline A

Turska izaziva novu krizu u Evropi

Nesigurnost nakon neuspelog puča u Turskoj očigledno otežava turskim bankama pristup tržištu kapitala, ukazuje guverner Nacionalne banke Austrije Evald Novotni.

Reuters
Opet uzdrmana evropska ekonomska zona

On je kazao da vlada povećana nervoza i da je trenutno teško proceniti konkretne posledice situacije u Turskoj.

- Turska narodna banka je spremna da pomogne - objasnio je Novotni agenciji APA. 

On je ukazao da je Evrospka centralna banka razmtrala situaciju u Turskoj i referendum u Velikoj Britaniji.

- Postoji nesigurnost, posebno zbog Turske, o mogućim posledicama po Evropu - rekao je Novotni. 

Preduzetnički sektor u Turskoj ima značajan broj kredita u stranim valutama i zbog toga bi bio pogođen devalvacijom turske lire. 

Kada je reč o posledicama Bregzita po evrozonu, Novotni ne očekuje "tako snažne posledice" kakve je prognozirao MMF, koji je smanjio prognoze za Nemačku za 0,4 odsto i evrozonu za 0,2 procenata. 

- Oni su na pesimističkoj strani. Tržišta su na ishod referenduma reagovali veoma malo - ukazao je on. Prema njegovim rečima, bitno je da se nađe brzo rešenje, kako se ne bi u potpunosti iscrpeo dvogodišnji rok za pregovore.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2016. 17:03
Uloga Turske u rešenju migrantske krize, ruska zabrana uvoza turskih proizvoda i rada turskih kompanija u Rusiji, obnovljeni sukobi sa Kurdima, pad turisitičke posete posle napada u Istanbulu, svi ti događaji zadaju ozbiljan udarac turskoj ekonomiji. Brojni investitori, zabrinuti zbog političke neizvesnosti, povlače kapital iz zemlje.
Nedelja 31.07.2016. 17:03
Uloga Turske u rešenju migrantske krize, ruska zabrana uvoza turskih proizvoda i rada turskih kompanija u Rusiji, posle rušenja ruskog aviona na granici sa Sirijom, optužbe na račun turske vlade da je od islamske države kupovala naftu i omogućila neometan prolazak islamista kroz svoju teritoriju, obnovljeni sukobi sa Kurdima, pad turisitičke posete posle terorističkih napada u Istanbulu, svi ti događaji zadaju ozbiljan udarac turskoj ekonomiji. Brojni investitori, zabrinuti zbog političke neizvesnosti, povlače kapital iz zemlje, a pad u poslednjem kvartalu beleži i domaća proizvodnja.
Nedelja 31.07.2016. 17:03
Kako će to uticati na tursku, a kako na ekonomiju Evropske unije, da li će u region stići najavljene investicije iz Turske, za Infobiz je govorio Mustafa Ozer, profesor ekonomije na turskom Univerzitetu Anadolu, učesnik međunarodne naučne konferencije koju je u Beogradu organizovala Beogradska bankarska akademija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online