Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.01.2015.
19:39
Srna A

Svetska banka: Srbija jedina u regionu ostaje u recesiji

Srbija je jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će u 2015. godini ostati u recesiji i imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je iz Svetske banke.

Fonet/D. A.
Srbija mora još više da se trudi da privuče investitore: Galina Andronova Vinslet
 

Prema polugodišnjem izveštaju Svetske banke za jugoistočnu Evropu, u ovoj godini rast se očekuje u svim zemljama regiona, osim u Srbiji, u kojoj će pad BDP-a iznositi 0,5 odsto.

Vodeći ekonomista Svetske banke Galina Andronova Vinslet rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da će Srbija, verovatno, ostati u recesiji zbog slabe domaće tražnje i teške fiskalne konsolidacije - preneli su beogradski mediji.

Region

Privreda BiH biće u sporom oporavku sa rastom od 1,5 odsto, dok će Albanija imati rast od tri odsto, Crna Gora 3,4, a Makedonija 3,5 odsto.

- Srbija treba više nego druge zemlje u regionu da se trudi da privuče investitore - dodala je ona i navela da Srbija mora da stvori jaku poslovnu klimu koja će omogućiti kompanijama da bolje rade.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je u Srbiji i veliki problem nenaplativih potraživanja koja imaju banke, kao i da su državna preduzeća koja čekaju privatizaciju smanjila proizvodnju, a podbacio je i izvoz usluga iz Srbije.

U izveštaju se navodi da je šteta od poplava u Srbiji 4,7 odsto BDP-a, a privreda je najviše štete pretrpela zbog oštećenja postrojenja za proizvodnju struje. Dodaje se da gotovo nijedan segment privreda Srbije i BiH tokom poplava nije bio pošteđen.

- Verovatno će rast da bude ograničen u 2015. zbog poplava i slabog oporavka BiH i još jedne recesije u Srbiji. Očekuje se rast od više od tri odsto u 2015. u ostatku regiona, s tim da će ekonomski rast u Makedoniji dostići 3,8 odsto - ocenjeno je u izveštaju Svjetske banke.

U izveštaju je navedeno da se u regionu očekuje skroman oporavak, uz projektovani prosečni rast od 1,3 odsto.

Zemlje koje su obuhvaćene izveštajem Svetske banke su Srbija, BiH, Makedonija, Albanija i Crna Gora.

- Slaba domaća tražnja biće problem celog regiona - upozorava se u izveštaju, a kao razlog se navodi slabo poverenje potrošača i privrede i ističe da je ključna pretpostavka za dalji ekonomski razvoj regiona jugoistočne Evrope - strukturne reforme i dalja fiskalna konsolidacija u cijelom regionu.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.01.2015. 10:42
ma ni mogoche...onakvi polupismeni eksperti sto vode drzavu da su u buli...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online