Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.03.2018.
15:31
Vestionline, Tanjug A

Beograd regionalni centar za Erbasove helikoptere

Zavod "Moma Stanojlović" biće regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, izjavio je ministar odbrane, Aleksandar Vulin, koji se sastao sa Cezarom Sančezom Lopezom, potpredsednikom kompanije Erbas za jugoistočnu Evropu i Izrael.

twitter.com/scramble_nl
Helikopter Erbas H145 M

- Veoma smo zadovoljni našom saradnjom i, kada je u pitanju nabavka helikoptera H145m, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera - jedan za Ministarstvo odbrane, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Zavod "Moma Stanojlović" će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, ali i za održavanje naših "gazela" i biće u stanju da značajno razvije svoje kapacitete. 

- To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije, jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome, e to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa - naglasio je Vulin.

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane naručilo šest helikoptera, a tri Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Imaćemo četiri borbena helikoptera, a dva će biti namenjena za spasavanje i traženje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom. Kupili smo izuzetan napadački sistem, a biće opremljeni i delom našeg naoružanja. 

Vulih je naveo da "upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12 / 7 i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 metara".

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse, Nenad Miloradović, istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa Erbasom.

- Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou, a to je veoma velika stvar za odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije - da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema - rekao je on.

Miloradović je dodao da se "paket" ostvaruje intenzivno, i dok se proizvode helihopteri, vrše se odgovarajuće pripreme u Zavodu "Moma Stanojlović".

On je kazao da investicije koje je Vlada Srbije izdvojila prošle godine, s ciljem da se kapaciteti Zavoda podignu na odgovarajući nivo, idu u tom pravcu.

- To je nešto što što će biti velika stvar ne samo za ''Momu Stanojlovića'' već za vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera ''gazela'', a to je prilično velika flota koja leti širom sveta - ocenio je Miloradović.

Možda je, smatra on, još značajnije to što će Zavod biti sertifikovan da proizvodi delove za Erbasov program, pre svega helikopterski. 

Sastanku s visokim predstavinikom Erbas grupe prisustvovali su i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije, general-major Bojan Zrnić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online