Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2012.
06:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Privredni pakt Italije i Srbije

"Avanti, avanti!" - bodrio je predsednik Skupštine Jagodine i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma privrednike iz Srbije koji su se u Kongresnom centru u italijanskom gradu Vereze trudili da uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Italije.

Poseta srpskih privrednika privukla je pažnju medija
 

Više od 200 srpskih privrednika, bankara, predsednika opština nedavno je posetilo ovu zemlju. Marković, koji je predvodio ovu delegaciju, kaže da se trudi da "ovakvih poseta bude što više jer one uvek donesu nove investitore Srbiji", a samim tim i nova radna mesta. U ovom slučaju, sem novih ulaganja, poseta će omogućiti i unapređenje već postojeće saradnje sa italijanskim gradom Vereze.


Jedno do drugog sedeli su Marković i ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović u velikoj kongresnoj sali vile Ponti i pokušavali da pomognu domaćim i italijanskim privrednicima da se bolje razumeju. Da Italijani shvate prednosti poslovanja u Srbiji, a naši biznismeni nauče nešto od njihovih poslovnih ljudi.
 

Fabrika cirada

Tokom foruma privrednici su predstavili svoje firme. Ideje su pljuštale s obe strane, ograničenja nije bilo, nudilo se sve od mašina za mlekarsku proizvodnju do elektroinstalacija. Ana Hrustanović je italijanskim investitorima savetovala da ulažu u našu zemlju.


- Dođite u Srbiju, ponesite znanje i organizujte svoju proizvodnju da izvozimo zajedno - kazala je ona.

Privrednici, bankari, predsednici opština u Italiji
 


Marković je bio oduševljen podrškom ambasadorke jer su zajednički smislili plan da svi predsednici gradova i opština pošalju svoje projekte na adresu ambasade u Italiji kako bi pokazali koji su njihovi potencijali koji bi mogli biti konkurentni na italijanskom tržištu.
- Ana je naš najbolji ambasador u Evropi, a obišli smo njih 15. Zato ću je na sledećim izborima kandidovati na neku visoku funkciju u Srbiji - obećao je Palma, a onda se okrenuo i kroz smešak dodao: - Da nema Ane, trebalo bi je izmisliti!


La Plaka, direktor za promociju u Privrednoj komori Verezea, istakao je da je saradnja Srbije i Italije u usponu i da je 2008. godine pokrenut projekat Srbija - centar Balkana i odskočna daska za Rusiju, navodeći da je "italijanska privreda u teškom stanju i da su im interesantne zemlje koje žele da napreduju, a Srbija je jedna od njih".

Grupni portret srpske delegacije
 


Ana Hrustanović je kao primer dobre saradnje navela posao sklopljen sa firmom Andrea konfecioni. Brat i sestra Paola i Andrea Taveli, vlasnici ove firme koja se bavi proizvodnjom cirada za kamione i ima fabrike u nekoliko evropskih zemalja, rešili su da najveći proizvodni pogon naprave upravo u Srbiji.

Za mesec dana, u industrijskoj zoni u Jagodini, na Koridoru 10, firma počinje proizvodnju cirada za automobile i motore i zaposliće 550 radnika. Slaviša Marković, vlasnik firme Neimar, koja će biti glavni izvođač radova, za "Vesti" kaže da je zajedno sa privrednicima Jagodine obilazio razne evropske gradove, ali da su dosad "Italijani ispali najbolji za saradnju" .
 

Podstrek za ulaganje

- Posao sa firmom Andrea konfecioni sklopljen je za vreme prethodne vlade. Do sada smo izgradili hale od 8.000 kvadrata. Investicija je velika, ali nikakvog problema nije bilo. U međuvremenu, u našoj zemlji su se održavali izbori, promenila se vlada što je moglo da uspori posao, ali to nije uticalo na Italijane da ispoštuju dogovor.

Aplauz za Palmu

Dragan Marković Palma

Italijani su bili zadivljeni spontanošću i privilegijama koje su im nudili srpski zvaničnici dok su razmenjivali iskustva u Kongresnom centru u Verezeu, a onda je Dragan Marković Palma priredio i dodatno iznenađenje. Rekao je da dva studenta iz grada Vereze mogu da dođu u Jagodinu i studiraju Pedagoški fakultet o trošku Skupštine grada i da to budu "deca koja nemaju materijalnih mogućnosti da se školuju". Nakon ovoga dobio je aplauz od Italijana.

Nijednog sekunda se nisu predomišljali. Sve je teklo po planu, rokovi su ispoštovani u dan. Nekoliko stotina radnika iz Jagodine je već prošlo obuku za posao, pa će oni obučavati ostale. Pošto je saradnja tekla na obostrano zadovoljstvo, firma Andrea konfecioni odlučila je da nastavimo da gradimo nove pogone. Planirana je izgradnja još 20.000 kvadrata i to će biti njihova najveća proizvodna hala na Balkanu - objašnjava Marković.

Gradonačelnici na okupu

Prvi put je Dragan Marković Palma poveo u radnu posetu Italiji i gradonačelnike drugih gradova u Srbiji. U delegaciji su bili prvi ljudi opština Trstenik, Knjaževac, Merošina, Lajkovac, Batočina, Ćićevac, Čačak i Valjevo.
- Smatramo da i oni treba da dobiju šansu i da se predstave inostranim ulagačima. Uloga nas koji se bavimo politikom jeste da pomognemo jedni drugima i obezbedimo strane investitore koje će ulagati u Srbiju i tako obezbediti nova radna mesta.

U okviru trodnevne posete Italiji privrednici su posetili Stručni sajam metalne obrade i robotike u Milanu. Privrednici su se zadovoljni vratili u Beograd, a Dragan Marković Palma, koji je bio na čelu srpske političko-privredne delegacije, smatra da je poseta Italiji bila berićetna i da konkretne rezultate očekuje već u narednih petnaestak dana.
- Imali smo sastanke sa više od 50 biznismena iz Italije, regije Lombardija i drugog po veličini grada u Italiji Milana, nekoliko naših privrednika i predsednici opština dogovorili su poslove - rekao je Marković na aerodromu u Beogradu, prilikom povratka delegacije iz Italije.


Rekao je da je Prva petoletka iz Trstenika sa Fabrikom aviona Alenija Aermaki dogovorila izradu hidraulika, a firma Kambera iz Jagodine ugovorila je izradu prozora za jednu italijansku firmu.


- Rekli smo italijanskim investitorima da je Srbija trenutno najpovoljnija za ulaganje, jedina je država u Evropi koja daje do 10.000 evra po zaposlenom radniku, a postoji i politička stabilnost u zemlji - istakao je Marković za "Vesti".


Dodao je da italijanske kompanije sve više sele svoje fabrike u druge zemlje zbog visokih poreza jer je Italija ima privredni deficit i da im država udara razne poreze.


- Investitore iz Italije ohrabrila je vest da je naša država uplatila svoju obavezu u iznosu većem od dva miliona evra firmi Andrea konfecioni, što im je dalo podstreka da ulažu u u Srbiju - rekao je Marković, dodajući da su u Italliji započeti pregovori o izgradnji elektrane na biomasu u Merošini i Čačku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online