Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.08.2012.
12:30
N. S. Preradović - Vesti A

Dinkić nema izbora!

Uz zajam Svetske banke idu i rigorozni uslovi reformi, Vlada još nije ni politički ni mentalno sazrela za rezanje troškova na rashodnoj strani budžeta, Dinkić i Tabakovićeva mnogo manje znaju od guvernera Šoškića, ocenjuje u intervjuu za "Vesti" prof dr Ljubomir Madžar, ekonomski stručnjak.

 

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je kredit Svetske banke od 400 miliona dolara pod izuzetno povoljnim uslovima. Znači li to podršku novoj Vladi?


- Reč je o zajmu sa rokom otplate od 18 godina i povoljnom kamatnom stopom od jedan odsto, što jeste povoljno, ali ne treba zaboraviti da uz takav kredit ruku pod ruku idu i rigorozni uslovi reformi koje ćemo tek saznati. Svetska banka je naglasila da će dinamika odobravanja zajmova zavisiti od tempa provođenja predloženih reformi i dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Biće teško


Nova Vlada Srbije trebalo bi da pruži podršku poslovnim ljudima.
Među ekonomskim prioritetima treba da bude smanjenje subvencija, da vlada prestane da finansira delove privrede koji nemaju budućnost i da sprovede ranije najavljenu giljotinu propisa koji sputavaju privrednike da posluju. Ipak sumnjam da će nova Vlada Srbije moći da realizuje ekonomske prioritete jer je suočena sa većim poteškoćama nego ranije vlade koje nisu uspele da reše mnogo manje probleme.


Sudstvo na klimavim nogama


Za loše stanje u privredi, koja je visoko nelikvidna, kriva je država zato što ne radi svoj posao. Da bi privreda funkcionisala, odnosno da bi bila likvidna, sudski sistem mora da bude postavljen na zdrave noge, a kod nas to još nije slučaj - kaže dr Madžar.

Da li će MMF dodatno pooštriti uslove smanjenja javne potrošnje?

- Nego šta. Na poslednjem sastanku u Vladi Srbije predstavnici MMF su prekinuli sastanak, jer su bili nezadovoljni što je deficit naše zemlje veći od predviđenog. Sada kad počnu pregovori Vlada će morati da ispuni sve uslove. Inače,

ništa od para.

To bi moglo doneti probleme, jer neki delovi vladajuće koalicije neće prihvatiti preporuke MMF.

- Svakako, i to je problem Vlade. Recimo PUPS je stranka koja živi od populizma. Nema nikakve sumnje da može da pravi ozbiljne probleme u vezi pregovora sa MMF o penzijama i da mogu da ucenjuju Vladu.

Dinkić je javno poručio da moramo da se zadužujemo? Koliko je to politički mudro?

- Dinkić je izjavio da je Svetska banka izrazila spremnost da nastavi da podržava Srbiju da bi što brže prevazišla katastrofalnu situaciju u kojoj se budžet trenutno nalazi. Politički nije mudro pričati kako ćeš se zaduživati, ali se sirotinja i sramota ne mogu sakriti. Dinkić čini ono što mora, a to je pripremanje terena za novo zaduživanje.

Smena guvernera NBS je već izvesna?

- Žao mi je što je tako. Jer iako je Dejan Šoškić došao na tu poziciju političkom odlukom, to je bila retko dobra politička odluka. Radio je odlično, tako da njegova smena nije dobar potez. Čuo sam da je gospođa Jorgovanka Tabaković inteligentna i dinamična žena, ali mislim da ne poseduje Šoškićeve sposobnosti.

Da li je toga Dinkić svestan?

- Dinkić po stručnosti zaostaje iza sadašnjeg guvernera NBS. Jer Dinkić se već deset godina vrzma po politici, a poznato je da politika i struka ne idu zajedno.

Javni dug raste iz dana u dan. Koliko će nam to otežati uzimanje novih kredita?

- Kako raste javni dug, tako nam i opadaju mogućnosti za novo zaduživanje i pogoršavaju se uslovi pod kojima možemo da se zadužimo. Taj put ne vodi nikuda, ali valjda se rukovode mišlju: ako će biti sudnji dan, bolje da bude prekosutra, nego odmah danas. Neophodno je rezanje troškova na rashodnoj strani budžeta, iako verujem da Vlada još nije ni politički ni mentalno sazrela za tu meru. To će, ipak, morati da dođe na dnevni red, ali zasada će izgleda biti više okrenuti ka zaduživanju, što ne valja.
 

Šta nam je činiti?

- Mere koje bi trebalo da sprovede država su opštepoznate. Poreske reforme, smanjenje javne potrošnje...U Srbiji se ne može pričati o recesiji koja se u svetskim ekonomijama javlja s vremena na vreme, jer je kod nas reč o strukturnom problemu - privreda ne može da pribavlja novac za razvoj iz sopstvenih izvora.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.08.2012. 12:39
Hajde sada objektivno, da ne uprskate stvar!
Sreda 01.08.2012. 13:45
Taj 1% kamate sto dobismo od S.banke niko jos nije dobio... nema tu tajni da ce biti debelog rezanja potrosnje iz budzeta kao samo 1 od uslova..... taj 1% je tek da nije poklon - a sa druge strane je to pomoc da ne proglasimo bankrot i ponistimo sve dugove Srbije do sada - MMF nas odrzava kao pacijenta koji ne treba pre vremena da umre dok jos moze da se crpi kamata iz Srbije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online