Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 25.07.2014.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Dinar ne spasava ni dijaspora

Vrednost dinara pada u odnosu na evro uprkos tradiciji da u letnjoj sezoni naši građani iz dijaspore dolaskom u Srbiju unose veliku količinu deviza, što gotovo po pravilu utiče na stabilizaciju kursa. Međutim, leto 2012, kad je evro vredeo 118 dinara i leto 2014. kada vredi 116 dinara, pokazuju da više ni dijaspora ne može da spasi kurs.

Uvek krivi drugi: Jorgovanka Tabaković
 

Javnost ima razloga za zabrinutost, naročito ako se uzme u obzir objašnjenje centralne banke zbog čega nacionalna valuta slabi.


- Loše vesti u medijima o pretnji bankrotstvu u Srbiji oborile su poverenje investitora, a i međunarodni rizici zbog krize u Ukrajini čine da budu još suzdržaniji. Iako je tačno da je u letnjem periodu priliv deviza iz dijaspore veći, promena tog novca u menjačnicama ima zanemarljiv efekat na kurs - objasnila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Grčku je ubio evro

Ekonomista Vladimir Gligorov objasnio je zbog čega se srpski i grčki problemi teško mogu porediti.
- Grčki scenario predstavlja pre svega konstantan rast spoljnog duga, koji je postao neodrživ. To je ono što se uobičajeno naziva krizom kursa. Jer, rast spoljnog duga posledica je bržeg rasta uvoza od izvoza, koji bi trebalo da se uravnoteži promenom kursa. To je u Grčkoj složeno jer ona koristi evro. Srbija ima svoj novac, pa može da pokuša da uravnoteži uvoz sa izvozom obaranjem vrednosti dinara, što se i događa - navodi on.

Kad je reč o investitorima, tu treba napomenuti da je Srbiji za privredni rast potrebno nešto više od tri milijarde evra godišnje, a za prvih šest meseci u zemlju je ušlo 535 miliona evra investicija, dok su domaće banke u stranom vlasništvu vratile maticama u istom periodu 297 miliona evra zajmova. Investitori čitaju novine svakako, paničenje nikoga ne hrabri da ulaže, ali će pre čitanja novina svaki ozbiljan ulagač pogledati pre kakvi su nam zakoni, pravna sigurnost ulaganja, kakva je platežna moć na tržištu, a kakva infrastruktura. Na svim ovim poljima naši su parametri loši.


Međutim, kad je reč o "medijskom udaru" na dinar, guvernerka možda i nije sasvim u krivu, ali bi morala da opomene nikog drugog do vladu i premijera, jer su upravo oni ti koji izazivaju medijsku tenziju o nadolazećoj katastrofi i bankrotu, grčkom scenariju i kolapsu privrede.


Na primer, premijer Aleksandar Vučić je u nekoliko desetina javnih istupa upozoravao na pretnju grčkog scenarija i to ne u dalekoj budućnosti, već u februaru 2015. Tako je izračunao dok je primao ostavku ministra finansija Lazara Krstića 12. jula. Sa ovime se saglasio i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen koji je upozorio na grčki scenario 26. marta ove godine. I sam Krstić 16. jula priziva "hitne i oštre rezove jer nam preti grčki scenario", dok je samo dan pre kritike guvernerke i ministarka državne uprave Kori Udovički navela da se nad zemljom nadvija velika opasnost.


- Moraće malo da boli da ne bi kasnije mnogo bolelo. A šta je to mnogo, pa pogledajmo Grčku - kazala je Udovički novinarima.

Strah da se ne ponovi 1993: Štampanje novca u Beogradu
 


Kako je objasnila, "grčki scenario" je kada država nije u stanju da finansira dugove, a dug je toliki da čitava zemlja radi samo da bi platila kamate koje sve više rastu.
U suštini je razumevanje problema veoma jednostavno, kaže ekonomista Milojko Arsić, nekada član Saveta guvernera.


- Nema slabe privrede sa jakom valutom. Narodna banka može intervencijama da sprečava prevelike oscilacije kursa, ali je njen zakonski zadatak da održava stabilnost cena i inflaciju, a ne određeni kurs. U suštini, dok privreda tone, nije realno očekivati jak dinar - objasnio je Arsić.

Crni rekord Evrope

- Manjak u budžetu Srbije ove godine premašiće dve milijarde evra i biće najveći u novijoj ekonomskoj istoriji od završetka hiperinflacije 1993, a to je i najveći deficit koji će biti ostvaren u Evropi ove godine - upozorava Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.
To znači da će i javni dug ove godine rasti značajno i približiće se na 70 odsto bruto društvenog proizvoda, te da postoji opasnost da Srbija uđe u dužničku krizu.

POVEZANE VESTI

Petak 25.07.2014. 18:22
Dinar slabi ali se Jorgovanka deblja.
Petak 25.07.2014. 18:07
Jorgovanka se prilično USRALA svojim obrazloženjem . Treba javiti spasiocu iz Feketića i Obrenovca da SPASI DINAR I SAČEKATI SUPERMENA DA ODRADI POSAO UZ PODRŠKU SVIH IZDAJNIČKO LAŽOVSKIH MEDIJA U SRBIJI .
Petak 25.07.2014. 19:34
Vreme je doslo da se sisaju ovce ! Da i ja sam ovca ali nisam glasao za SNS jer sam znao da nista nece uraditi poso je predhodno bio MO A.V. ,a nista nije preduzeo da se obelodani i sankcionise kriminal za vreme P.D. i D.S. ! Ko je kriv za sadasnju situaciju mi nismo kao gradjani ove zemlje vec oni koji su vodili i vode ovu nasu zemlju. Gde je njihova odgovornost ?! Najlakse je trositi treba prvo zaradit ! Svedoci smo bujice lazi, demagogije, populizma, bahatosti, zamajavanja, silnih praznih obecanja, imaginarne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, urusenog pravnog sistema, nepostojece opozicije... Ne oporezivanja dela gradjana estrade, menadzera, advokata,... Pada Vlada...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online