Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
00:44
J. Arsenović - Vesti A

Srbi više stradaju od sopstvene, nego od tuđe ruke: O ranjenim dušama nema ko da brine

Srbi češće stradaju od sopstvene ruke nego kao žrtve ubistava i saobraćajnih udesa!

Vesti
Akcija "Niste sami" koja je Srbiju dovela u svetske medije

- Podaci koji se odnose na period od 2012. do 2016. godine potvrđuju da je broj samoubistava u Srbiji veći od broja poginulih u saobraćajnim nesrećama i broja ubijenih. Konkretno, podaci iz prošle godine govore da su se desila 962 samoubistva, dok su 123 osobe ubijene, a 551 je poginula u nesrećama - kaže za "Vesti" dr Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu.

Ipak trend smanjenja

Goran Penev ističe da prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji postoji trend smanjenja apsolutnog broja samoubistava i njihovog udela u ukupnom broju nasilnih smrti.
- Tako je samo za pet godina broj samoubistava smanjen sa 1.245, koliko ih je bilo 2012, na 962 evidentirana prošle godine. Procentualno, njihov udeo u ukupnom broju nasilnih smrti je smanjen sa 37,9 na 33,7 odsto - precizira Penev.

Onespokojavajući statistički podatak o velikom broju samoubistava u Srbiji može se dovesti u vezu sa više faktora, ali ne postoji jedan, dominirajući razlog. Generalno, muškarci češće uskraćuju sebi život u odnosu na suprotni pol, češće to rade starije osobe i manje obrazovane.

Mentalni poremećaji

- Kod većine suicidologa je prihvaćeno da su mentalne bolesti najznačajniji faktor rizika suicidnog ponašanja. Rezultati koji se odnose na takozvani evropski kulturni milje ukazuju da mentalni poremećaji stoje u osnovi četiri petine svih pokušaja samoubistava - dodaje sagovornik "Vesti".

Iako nas sa televizija sa nacionalnom frekvencijom često zapljuskuju medijske akcije o tome da "ne vozimo brže od života", kao i iznova i iznova produžavanje roka za predaju nelegalnog oružja, utisak je da se država na sličan medijski vidljiv način ne obraća građanima sklonim depresiji. Ljudima odbačenim od društva, od porodice, na ivici egzistencije, neizlečivo bolesnim ili emotivno ranjivim zbog neuzvraćene ljubavi ili otkaza na poslu. A sve su to mogući motivi za samoubistvo. Nema organizovane akcije, nema poziva lekara i stručnjaka sa porukom očajnim ljudima da nisu sami. Postoji, doduše, nevladina organizacija Srce, koja se bavi preventivnim delovanjima sa osobama koje su deo rizičnih grupa i, uz obeležavanje Međunarodnog dana prevencije samoubistava (10. septembar), to je manje-više sve.

- Možda je grozno poređenje, ali veća je briga o psima lutalicama nego o ljudima koji razmišljaju o okončanju života. Nema strateškog plana, ni akcionog plana, a ako toga nema, praktično ne postoji prevencija samoubistava u Srbiji - izjavila je za N1 Branka Kordić, klinički psiholog.

Šta to krije Crna Gora?

Srbija se prema stopi suicida nalazi u gornjoj polovini liste evropskih zemalja. Prema podacima iz 2010, sa 16,6 samoubistava na 100.000 stanovnika ona se nalazila na 15. mestu u Evropi. Na vrhu te evropske rang-liste bile su Litvanija (32,9 na 100.000), Belorusija, Crna Gora, Mađarska i Rusija.
- Što se tiče Crne Gore, treba istaći da su podaci o broju samoubistava nedovoljno pouzdani jer je to, koliko je meni poznato, jedina evropska zemlja čija zvanična statistika ne objavljuje podatke o smrtnosti usled samoubistva, već se od 2010. dobijaju na osnovu vrlo šturih saopštenja Uprave kriminalističke policije - navodi Penev.

Akcija u Beogradu

Pre nekoliko godina Srbija se s akcijom namenjenom potencijalnim samoubicama našla u svetskim medijima, ali ta akcija je kratko trajala. Gradska vlast Beograda, u saradnji sa marketinškom agencijom "Meken Erikson", 2010. je instalirala projektor ispod Brankovog mosta koji je na površini Save emitovao poruku "Niste sami".

Uz poruku je išao i broj telefona Kancelarije za prevenciju samoubistava. Sve se to moglo videti naginjanjem preko ograde, sa pozicije koju su zauzimale samoubice na mostu koje je već decenijama najčešće javno mesto Beograđanima namernim da sebi oduzmu život. Na tom broju (0-800-201-200) sada se nalazi korisnički servis Pošta Neta za televiziju i internet! Otkad ovaj broj više nije u službi očajnim ljudima spremnim na najgore, "Vesti" nisu uspele da saznaju. Nije to znao ni operater koji se javio na broj, niti su nam dali precizan odgovor na pitanje do kada je trajala akcija u "Meken Eriksonu".

Svako ima svoj prag trpljenja

Stručnjaci upozoravaju da siromaštvo nije glavni okidač beznađa koje dovodi do samoubistva. To pokazuje i podatak da Albanija, jedna od najsiromašnijih država Starog kontinenta, ima i najmanji broj samoubistava. Prag duševnog bola zbog nemaštine različit je kod svakog pojedinca. Pre nekoliko godina pilot Vojske Srbije Aco Petrović prekratio je sebi život zbog teške materijalne situacije. Bila mu je smanjena plata, a on sa 78.000 dinara plate nije mogao da nađe izlaz i otplaćuje kreditnu ratu za stan u iznosu od 300 evra. Na drugoj strani, u osmočlanoj porodici iz Titela otac se ubio ne videći kraj bede svoje porodice koja je živela od 19.000 dinara socijalne pomoći!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online