Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.02.2019.
00:05
A. Vučićević - Vesti A

Tihi očaj ubija decu

Kada se dečak od 12 godina ubije zbog loše ocene iz geografije, tema mentalnog zdravlja mladih dođe u žižu interesovanja. O tome se priča nedelju ili dve, pa onda opet nastane muk do sledećeg očajničkog koraka deteta koje nije pronašlo drugi izlaz, a retko se nude konkretna rešenja kako da se broj takvih slučajeva smanji.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Samoubistvo Nikole Markovića, iz Medveđe, potreslo je celu Srbiju. Ali, jedino An Mari Ćurčić, čija se ćerka Marije Ćurčić koja se obesila početkom novembra u stanu u Beogradu, nije mogla da ostane nema posle vesti o tragičnoj smrti dečaka. Ona je uputila javno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić putem društvenih mreža.

"Srbija je zemlja u kojoj pet odsto populacije pati od depresije, inače drugog uzroka smrtnosti među mladima. Obraćam Vam se kao neko ko je pre tri meseca doživeo najstrašniju tragediju, onu koja vas menja iz korena. Drugačije dišete, hodate, razmišljate, sve je drugačije od siline tog neopisivog bola s kojim morate da živite. Očekujem od Vas da date odgovor na sledeća pitanja: kada će Vlada usvojiti i predočiti Nacionalnu strategiju za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida? Koje će mere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama? Šta će se raditi na razvijanju sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, već i porodica koje su doživele gubitak", pita Ćurčićeva.

Ona dodaje da se nada da će sudbina porodice nesrećnog dečaka motivisati premijerku da preduzme neophodne korake, imajući u vidu očiglednu nesrazmernu između potreba i onoga što nadležne institucije pružaju.

Jedan od koraka u borbi protiv suicida napravila je u januaru Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, osnovana je prva nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva. Svi oni koji se teško nose sa problemima, kojima je potreban razgovor i savet mogu da pozovu broj telefona 011/7777-000, i to 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. U prve dve nedelje od pokretanja ovog broja, javilo se 320 ljudi.

Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ističe da je broj onih koji se svakodnevno javljaju jasan pokazatelj da je potrebno razvijati strategije koje će više uključiti celo društvo: nastavnike u školi, roditelje, psihologe, pedagoge, socijalne radnike...

- To je pitanje koje se tiče svih nas. Sa decom posebno treba biti strpljiv. Učenje i uspeh u školi mogu da budu indikatori mentalnog zdravlja dece, pokazatelj nivoa pažnje, inteligencije i rasuđivanja. Jasna poruka stručnjaka je da izlaz postoji i da je život najveća dragocenost koju čovek može da ima. Da bi te poruke doprle do dece, moramo se uključiti svi - rekla je Stašević Karličić.

Kobna usamljenost

Branka Tišma, psiholog u beogradskoj osnovnoj školi "Lazar Savatić", smatra da se dečak iz Medveđe osećao previše usamljeno.

- Verujem da je taj osećaj prevagnuo u trenutku, ali to ne znači da je mališan bio usamljen dugo. Roditelji treba da reaguju na svaku vidljivu promenu kod dece u pubertetu, bilo da je reč o izgledu, ponašanju, navikama ili drugom - kaže Tišma.

Ona ističe da se svi ponekad ljute na decu i kažu ono što ne misle. Ali deca to ozbiljno prihvate, pa je važno da im se uz kritiku pruži osećaj sigurnosti i bliskosti.

Metak, vešala, skok sa silosa...

Samo prošle godine četvoro dece se ubilo, dok je jedno pokušalo, ali takvih tragedija je bilo i ranije

- Oktobar 2018: M. M. (17) pucao sebi u glavu u Železniku.

- Avgust 2018: M. O. (17) iz Mladenovca pucao sebi u glavu.

- Avgust 2018: R. M. (15) obesio se o radijator u Novom Sadu
- April 2018: M. P. (14) pokušao da se obesi kod Vranja zbog slabih ocena.
- Mart 2018: Dečak od 11 godina obesio se u sobi.
- April 2016: M. B. (13) skočila sa silosa u Negotinu.
- Mart 2014: Dve učenice osnovne škole u Novom Sadu sekle vene u školskom toaletu za vreme roditeljskog sastanka.
 - Novembar 2012: D. B. (15) skočila s trećeg sprata u Beogradu zbog loše ocene iz engleskog jezika.

Crni septembar

Grozno je sećanje na crni septembar 2007. godine. Prvo je učenica Hemijske škole iz Leskovca M. S. popila veliku količinu lekova zbog jedinice iz matematike. Potom je J. G. iz Pete beogradske gimnazije digla ruku na sebe, takođe zbog matematike. A S. B. (17) ubila se hicem iz pištolja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online