Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 20.05.2014.
02:34

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Poslovna žena: Tetka mi je našla muža

Australija je njena druga domovina. Voli je kao Srbiju, gde je rođena pre 58 godina. Slavka Stojkov je još kao devojčica sanjarila o dalekim zemljama, a onda je kao 20-godišnjakinja otišla u Australiju kod tetke Rade Radunović. Danas živi u Sidneju gde je svi znaju kao Silviju.

Slavka Stojkov na radnom mestu

Slavka je rođena u selu Izvor kod Paraćina, a u otadžbinu je opet došla da donese humanitarnu pomoć koju su prikupili članovi Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Hoston parka u Sidneju. Reč je o novcu neophodnom za ljude sa posebnim potrebama o kojima se brinu monahinje manastira Svete Petke u Izvoru.


- U Sidnej sam otišla maja 1976. godine, posle završene srednje trgovačke škole. Htela sam da studiram, ali otac Janko, koga su u selu zvali Janićije, usprotivio se tome, uz objašnjenje da nemamo novca za bacanje - seća Silvija.


- Da nije bilo majčine odlučnosti i podrške, ne bih ni otišla kod tetke Rade Radunović, koja je živela u Australiji. Tetka Rada je rođena sestra moje majke i živela je prvo u Nemačkoj, a zatim se preselila u Sidnej. Viđale smo se retko, samo kada je tetka dolazila u zavičaj. Ona je kao i moja majka bila hrabra i jaka žena, kojoj životni problemi nisu ništa mogli! Kada joj je moja mama rekla šta se dešava i da od mog studiranja nema ništa, tetka je samo odsečno rekla: "Šalji je kod mene". Tako sam te daleke 1976. uprkos očevom protivljenju otputovala u nepoznato.

Obe ćerke u tuđini

Majka Radojka živi u Izvoru i željno iščekuje kad će je posetiti ćerke iz belog sveta.
- Malina Pirčnik je moja druga kćerka, koja je poučena Slavkinim primerom, takođe otišla iz Izvora, ali ona je sreću potražila malo bliže, u Sloveniji. Hvala Bogu i njoj je dobro tamo. Svoje ćerke viđam i redovno me obilaze, a jednom sam i ja bila u Sidneju i svojim očima se uverila, koliko je bilo dobro što sam podržala Slavku da se preseli u Australiju - kaže Radojka.

Pomoć za manastir Svete Petke
 


I svadba i sahrana

Slavki je tetka našla i momka koji je imao australijsko državljanstvo.


- Bio je spreman da se oženi sa mnom, kako bih što pre sredila australijske papire. Majka i ja smo sve pripremile za moj odlazak, pa otac nije imao kud. Na kraju mi je napravio i ispraćaj uz reči:


"Ćerko, ovo ti je i svadba i sahrana..." - seća se očeve tuge Slavka. - Uskoro sam se obrela u milionskom Sidneju. Bio je to grad svetla i novog života i zaista moj život je krenuo novim putem, uzlaznim. Nikada se nisam pokajala zbog odlaska u Sidnej! U toj od Srbije tako dalekoj zemlji se osećam kao svoj na svome, a tako je bilo bukvalno od prvog dana kada sam izašla iz aviona.

U avion je ušla sa osmehom i radošću, s jednim koferom, bez znanja engleskog i 100 dolara u novčaniku, koje je njena majka pozajmila da bi imala zlu ne trebalo.


- Radosna sam krenula u novi život, a svi moji ostali su plačući. S osmehom sam otišla i s osmehom se uvek vraćam, ali samo u goste - smeje se sagovornica "Vesti".


Na sidnejskom aerodromu dočekala je tetka, a sa njom i naočit mladić Milan Stojkov.


- Milan i ja smo se zagledali jedno u drugog, ali nije nam se desila
baš ljubav na prvi pogled - seća se Slavka. Prvo sam otišla kod tetke na tri dana, a zatim se preselila kod Milana. Posle 10 dana smo se venčali. Milan je bio šarmantan i zanimljiv. Naš sin Igor rodio se posle godinu dana, 10. maja 1977. godine i sve je bilo super. Samo tri godine kasnije kupili smo kuću. U međuvremenu sam potpuno sama i bez ičije pomoći, čuvajući Igora, naučila da pišem i govorim engleski - kaže Slavka.

Od prodavačice do direktora

To što ne zna engleski sprečavalo je da se prilagodi novoj sredini, pa je vrlo brzo rešila problem.


- Dugo nisam nigde radila, sve dok Igor nije krenuo u školu. Moj suprug Milan je smatrao da treba da budem pored sina. Ipak, 1982. godine Milan je poklekao. Igor je pošao u školu i bilo je besmisleno da sedim kod kuće i dočekujem ih, a ja u punoj snazi i željna da zaradim svoj dinar - priča Slavka kako je počela da radi u jednoj australijskoj robnoj kući, na periferiji grada, koja je bila udaljena od njene kuće sedam kilometara.

Sa mužem Milanom i sinom u Sidneju
 


Tako je počela njena karijera. Danas je direktor prodaje jedne čuvene zlatarske firme i ne žali se.


- Trudila sam se da se skućim onako kako sam oduvek sanjala. Sve svoje snove sam ostvarila, nažalost, u međuvremenu sam se i razvela... Međutim, odavno sam odrasla i shvatila da i ružne stvari čine život - kaže Slavka.


Danas je uspešna žena i ne priznaje nikakav izgovor kad je nekome potrebna pomoć.


- Vreme je da se posvetim sebi i ono što je najlepše, sada sam u mogućnosti da pomognem onima kojima je pomoć potrebna.
 

Moj najveći uspeh

- Osećam se kao uspešna žena i sve drugo što bih rekla, ne bi bila istina. Ipak, kako me ne bi pogrešno shvatili, smatram da je moj najveći uspeh moj sin, koji je završio politikologiju, radi danas u državnoj službi i što je izuzetno važno, cene ga i kolege, ali i svi ljudi koji ga poznaju, jer je častan i pošten čovek, a makar malo sam i ja za to zaslužna - kaže Slavka s osmehom ponosnog roditelja.

 

Srpski kulturni klub

Prva aktivna srpska organizacija u Sidneju je Srpski kulturni klub, osnovan 1949. godine. On ima prosvetni, kulturni i sportski karakter, svoju folklornu grupu, priređuje pozorišne, folklorne, muzičke manifestacije i predavanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.05.2014. 03:36
ako nije tajna ,molio bih ovu poslovnu zenu da kaze koliko ju je kostala ova reklama
Utorak 20.05.2014. 08:03
I ja isto mislim/placena reklama/ poznajuci pojedine moje sugradjane sa zapada a mozda je dama odlucila i da pokupi neko "pilence" iz Srbije za drugi brak, sad je to u modi. Bakutaneri i pilici, kako se ono kaze: Bake znaju a mladi mogu !!!!
Sreda 18.06.2014. 05:53
Kome je bitna ova prica :(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online