Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.02.2013.
08:00
Novi magazin, Vestionline A

Kako se "zaštiti" od gripozne osobe

Sve je više gripom zaraženih ljudi. Već smo pisali koliko je bitno da često perete ruke, pijete vodu, pešačite i da se vakcinišete. Međutim, to nije dovoljna zaštita ako je bolestan neko vama blizak, kojeg treba da lečite. Šta da uradite da se i vi ne razbolite?

Za početak, stručnjaci predlažu držanje podalje od bolesnih, bar dva metra. Što ste bliže to je izvesnije da ćete se zaraziti bakterijama koje se prenose vazduhom prilikom kijanja i kašljanja.

Šta da uradite ako je gripozan neko vama blizak?
 

Ali šta raditi kada je nemoguće održati potrebno rastojanje? Ako je moguće, bolesna osoba mora da boravi u zasebnoj prostoriji. Ako u stanu ili kući imate više od jednog kupatila, stručnjaci preporučuju da odredite jedno kupatilo koje bi samo bolesna osoba koristila. Prostorija u kojoj boravi osoba sa gripom mora uvek da bude provetrena, zbog cirkulacije svežeg vazduha koji isteruje bakterije iz sobe. Osim toga, osoba koja brine o bolesniku mora što manje da boravi u “bolesničkoj sobi”.

Ukoliko, međutim, brinete o bolesnom detetu teško je držati ih na bezbednom odstojanju. Stručnjaci preporučuju da prilikom držanja deteta koje ima virus gripa njegova glava bude oslonjena na vaše rame, tako da kašalj usmeravate podalje od vašeg lica. Tada je obavezno što češće pranje ruku, pre i posle jela i pre dodirivanja lica. Takođe je preporučljivo da površine u kući čistite sredstvima za dezinfekciju jer virus gripa može da se održi čak nekoliko sati na raznim površinama. Pored svih površina u “bolesničkoj sobi”, najkritičnija mesta u kući su lavaboi i česma u kupatilu kao i vrata od frižidera.

Posteljina mora da se menja svakodnevno, ali i peškiri. Prilikom ubacivanja prljavog veša, zaraženog virusom, pazite kako ga hvatate. Stručnjaci upozoravaju da nikako “ne grlite” veš, već da ga ubacujete rukom, nakon čega je obavezno pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Ako ste pristalica nošenja zaštitnih maski, ne zaboravite da istu skinete kada izlazite iz “bolesničke sobe”, da ne bi izneli bakterije u nezaraženi prostor. Takođe je važno da znate da su deca mlađa od dve godine, stari iznad 65 godina, trudnice i ljudi sa određenim zdravtvenim problemima podložniji komplikacijama izazvanim gripom, tako da morate da vodite računa i obratite pažnju na pojavu vrtoglavice, otežanog disanja, pogoršanog kašlja, kao i uporne visoke temperature.

Pored toga što morate da se pridržavate korisnih saveta, to tražite i od bolesne osobe. Neophodno je da kašlju i kijaju u maramice ili u nadlakticu kada nemaju pri ruci maramicu, da ruke čiste sredstvima za dezinfekciju na bazi alkohola (kada su u nemogućnosti da ruke operu sapunom).

POVEZANE VESTI

Subota 16.02.2013. 19:55
Kaze se "kako se zastitiTI". Sa 3 "ti" u infinitivu tog glagola. Glagol je: zastititi se.
Subota 16.02.2013. 20:50
Koja je to bakterija koja izaziva gripu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online