Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.05.2018.
05:30
Vestionline A

Svaka žena mora da obavi ovih 8 pregleda

Kao što u svom rasporedu imate zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u bioskop, tako upišite i kontrolu kod lekara

pixabay.com

Preventivni zdravstveni pregledi su nešto na šta mnogi ljudi zaboravljaju, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imate zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u bioskop, tako upišite i kontrolu kod lekara. Pročitajte zašto bi upravo ovih osam pregleda svaka žena trebalo da uradi i koliko često.

1. Provera holesterola

Zašto? "Visok holesterol može biti nasledan, pa ako u vašoj porodičnoj anamnezi postoji, trebalo bi da ga kontrolišete", kaže dr. Hiks. Visok holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

2. Slušaj svoja creva

Zašto? "Ako imate simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog creva, izvadite krv i potražite pomoć svog lekara", kaže dr. Brever i savetuje: "Ako neko iz porodice ima problema s crevima, zatražite test iako nemate simptome." U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog creva, bolest je dijagnostifikovana kod njih 24 posto. Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnostifikovana nužno je doživotno se pridržavati bezglutenske dijete.

3. Bris grlića materice

Zašto? "Bris grlića materice otkriva promene u ćelijama vrata maternice, koje ako se ne leče mogu napredovati u rak grlića materice", kaže dr. Sara Brever. "Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75% tumora grlića maternice", objašnjava. Koliko često? "Žene između 25 i 49 godina bi trebalo da se testiraju jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina, koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebalo bi da kažu za taj problem svom ginekologu. Najbolje vreme za posetu ginekologu je sredina ciklusa", objašnjava dr. Brever.

4. Pregled madeža

Zašto? "Ranim otkrivanjem može sprečiti melanom", kaže dr Komi Skali. Koliko često?"Samopregled treba obaviti svaka tri meseca. Sledi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao da bude), B za granicu (ne bi trebalo da bude zupčast), C za boju (sve promene?), D za prečnik (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Da li se promenio?). Ako je tako, poseti svog lekara opšte prakse."

5. Test za dijabetes

Zašto? "Ako imaš simptome koji uključuju često uriniranje i osećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, traži svog lekara opšte prakse da ti uradi test urina", kaže dr. Hiks. Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

6. Test na polno prenosive bolesti

Zašto? Seksualno aktivne žene bi trebalo da se testiraju na polno prenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome. Koliko često? Ako često mijenjate partnere, kontrolišite se svakog meseca. Ako ste u monogamnom odnosu, oba partnera bi trebalo da se pregledaju na početku. "Ako primetite neuobičajen iscedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripu ili groznici koji ne prolaze, obratite se lekaru", kaže dr. Brever.

7. Pregled grudi

Zašto? Dojke se menjaju tokom ciklusa, ali ako se promene na neuobičajen način, treba posetiti lekara. Koliko često? Dojke treba pregledati često, a to se prvenstveno odnosi na samopregled.

8. Kontrola krvnog pritiska

Zašto? "Nikada nije prerano proveravati visoki krvni pritisak. Pogotovo, osobe s prekomernom težinom, porodičnom anamnezom ili oni koji piju puno alkohola", kaže dr. Hiks. Koliko često? Svakih pet godina ili ranije ako često osećate slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online