Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.02.2017.
01:30
Vestionline, kodren.com A

Kefir: Čudesni napitak sa Kavkaza

Kefir je osvežavajući dijetetsko probiotski napitak od fermentisanog mleka, koji se dobija fermentacijom iz mešovite kulture mikroorganizama koju čine nekompetitivne mlečno kiselinske bakterije i kvasci. Kefir se sa mlekom čuva na 15 do 20 stepeni u hermetički zatvorenoj posudi (preporuka je da odstoji 48 sati kako bi u potpunosti sazreo). Za decu je dobar kao zamena za mleko.

pixabay.com
Neverovatno zdrav i ukusan: Kefir

Već vekovima poznat kao tradicionalan napitak Kavkaza, jer ga smatraju da je zaslužan prvenstveno za dugovečnost, kao i vitalnost čoveka.

Lekovitost tj. terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore, pa je čak 1887. godine priznat kao najmoćnije sredstvo u borbi protiv tuberkuloze. Uspešno leči i želučane tegobe, crevne tegobe, nadražaj jetre, katar, pojedine bubrežne bolesti, bolesti kože, anemije, zatvor, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa čak je koristan i kod raznih alergija i astme. Pomaže kod impotencije, podmlađuje, rastvara holesterol, a ima i sve vitamine potrebne za život.

Još mnogo toga ima vezano za kefir i njegova blagotvorna dejstva, ali prvenstveno ćemo reći i razvrstati njegovo doziranje, a i reći ćemo vam njegov recept, kako biste ga sami mogli praviti kod kuće.

Dnevna upotreba kefira (doziranje):

Pola litre za probleme sa: astmom, bronhitisom,  želudacom, crevima, ekcemom, alergijama (osipi), zatvorom, itd.

Jedna litra kefira za probleme sa: kandidom, protiv raka (preventivno), bubrezima, bešikom, žučom, žuticom, hipertenzijom, malokrvnošću, leukemijom, sklerozom, nesanicom, nervnim sistemom, alkoholizmom, narkomanijom, itd.

Recept za kefir:

Mleko (sobne temperature) sipati u teglu, pa potom dodati kašiku zrnca kefira. Ostaviti da odstoji naredna 24 časa. Zatim, procedite kefir kroz obavezno plastičnu cediljku, polako mešajući da se gljiva ne ošteti (koristiti drvenu ili plastičnu varjaču; nikako metalnu). Ovo pravilo isto važi i za posuđe (da bude od navedenih materijala). Tako ćete dobiti dve šolje kefira, a gljivu narednih dana ispirajte na svaka tri/ četiri dana i prespite je u čistu teglu sa mlekom, pa pokrijte je gazom i potom ostaviti da prenoći na tamnom mestu. Na takav način svaki dan ponavljajte ovaj postupak. Posle određenog vremena gljiva će se razmnožiti, pa je možete poklanjati prijateljima i poznanicima da i oni sebi prave domaći kefir. A u slučaju da neko vreme morate biti odsutni i ne budete mogli da ponavljate ove postupke sa kefirom, tada gljivu operite i stavite u teglu sa vodom (na jednu kašiku gljive ide jedna čaša vode). Gljiva pripremljena na takav način može da miruje dvadeset dana.

Voćni kefir: Ako volite voćni jogurt onda i sličnu stvar možete uraditi sa kefirom. U kefir dodajte par malina, jagoda, višnje, ili neko drugo voće (po želji), pa kašičicu meda ili šećera . I eto, domaći “voćni jogurt (kefir)” je gotov.

Kefir u vodi (vodeni kefir):

Kefir je poznat da se, inače, lakše vari od običnog mleka. Međutim, osobe koje imaju netoleranciju na glukozu, ipak ne uzimaju mlečni kefir. U te svrhe, preporuka je da se pravi i konzumira vodeni kefir. Tibikos koji se pravi sa granuloma vodenog kefira i zaslađenom vodom (ili sokom).

Recept za napitak od kefira:

Potrebno je: po šest kašika kefirovih gljiva i šećera, desetak zrna suvog grožđa, dva dobro oprana limuna, hladna voda i tegla sa poklopcem zapremine 2,5 litre. Fermentacija će trajati do tri dana na sobnoj temperature I na svetlom mestu je držite. Procedite plastičnom cediljkom I plastičnom varjačom (kašikom), kako smo već na početku naveli. Za ovaj recept će vam biti potrebno šest kašika kefira, a posle svake fermentacije ono što nastane tj. što se razmnoži, stavite u čistu teglu, sa čistom hladnom vodom. Postupak ponavljajte.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online