Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.04.2013.
08:00
Smedia A

Deset najčešćih grešaka zbog kojih vam jelo ne uspe

Često vam se događa da vam se kuvanje obroka pretvori u potpunu katastrofu, a hrana češće završi u kanti za smeće nego na stolu? Ne očajavajte, dobro proučite neke od najčešćih greška prilikom kuvanja te ih ubuduće svakako izbegavajte.



Ne koristite lonce i tiganje u pravoj veličini

Upravo je to jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manji tiganj, korišćenje premalih posuda za kuvanje može upropastiti ceo obrok. Naime osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuvate veća, to će jelo ispasti bolje. Zato koristite što veći lonac, najširi tiganj te najveći pleh ili tepsiju za pečenje u rerni, piše "Huffington Post".

Ne pripremate se
Vrlo često se događa da počnemo da kuvamo i pre nego što pročitamo ceo recept do kraja. Međutim neka malo komplikovanija jela ipak zahtevaju pripremu i planiranje. Kada ne planirate, vrlo lako u kuhinji nastaje haos, a neretko se događa i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvek kuva. Zato pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite strateški plan.

Zaboravljate da kuvate
Dok kuvate sos ili testeninu, pokušavate više stvari da obavite odjednom te u isto vreme usisate, obrišete pod ili pak napunite veš mašinu. Međutim ubrzo nakon toga počinjete da osećate neprijatan miris, a samo jedan pogled prema šporetu otkriće katastrofu. U tom slučaju ili nemojte da radite više stvari odjednom ili pak uključite alarm koji će vas podsetiti da treba baciti pogled na šporet.

Hrana koja kipi
Koliko puta vam se dogodilo da vam hrana iskipi na šporetu, stvarajući haos i prljajući celu kuhinju? Ukoliko ne želite da vam se to stalno ponavlja, držite šerpu na oku i na vreme smanjite temperaturu kako biste sprečili kipljenje.

Ne probate hranu za vreme kuvanja
Neretko kuvajući, posebno neko uobičajeno jelo, potpuno zaboravljamo da probamo njegov ukus. Pretpostavljajući da je sve ispalo dobro, stavljate hranu na sto i doživljavajte šok. Kako biste izbegli to neprijatno iznenađenje i na vreme izbegli katastrofu, za vreme kuvanja probajte hranu i tako ćete najbolje znati potreban odnos začina.

Ne mešate testeninu
Ako testeninu samo ubacite u vodu koja vri i kada izgleda kuvano samo je istresete u cediljku, na ivici ste prave katastrofe. Naime testeninu je potrebno promešati. Ukoliko preskočite mešanje, vaš obrok bi mogao da se pretvori u čudnu, lepljivu smesu.

Pečete hladno meso
Kada je u pitanju pečenje mesa, trebalo bi ga ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi bar deset do dvadeset minuta, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne navodi u receptima jer se podrazumeva da ga znate. Međutim preskakanje ovog koraka lako može dovesti do neravnomerno pečenog ili pak nedovoljno pečenog mesa.

Jedete meso čim ga izvadite iz rerne
Pečena piletina ili pak šnicle pečene u rerni stvarno izgledaju primamljivo, ali ne bi ih trebalo odmah servirati. Naime sečenje odmah nakon vađenja iz rerne isušiće meso jer će iscuriti svi njegovi sokovi. Zato nakon pečenja i pre posluživanja ostavite meso da odstoji nekoliko minuta.

Neravnomerno naseckano povrće
Ako ste nasekli povrće u desetak različitih veličina, ono neće moći ravnomerno da se kuva ni peče. Zato odlučite želite li da seckate povrće na veće ili manje parčiće te ga naseckajte ravnomerno, na kockice, kružiće ili pak trougliće. Pored toga, samo jelo će znatno bolje izgledati, prenosi T portal.

Sve kuvate na najvećoj temperaturi
Hrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najjače temperatura se koristi samo u posebnim slučajevima. Zbog toga koristite najveću temperaturu samo kada želite nešto dobro i kratko da propržite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online