Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.07.2012.
08:00
Smedia A

Šta nikako ne treba da jedete leti?

Masna i kalorična hrana ni u jedno godišnje doba nije zdrava, ni preporučljiva. Međutim, za vreme letnjih meseci svi smo više podložni konzumiranju upravo takve hrane...

Roštilj samo ponekad i umereno
 

Ko ne voli leto, sve njegove blagodeti i mnogo ukusne hrane i osvežavajućih pića. Jela s roštilja, kokteli, pržena piletina, rebarca, salata od krompira, sladoled, hot-dog, piva i druga alkoholna pića samo su manji deo onog u čemu uživamo i pri tome se - gojimo.

Zato oprezno s količinama. Pazite šta i koliko jedete, jer možda onih nekoliko kilograma koje ste uspeli da skinete pre leta će se vratiti dok ste rekli - roštilj.

MASNO MESO S ROŠTILJA
Masno meso s roštilja ide direktno u vaš stomak i kukove. Naime, 250 grama svinjskog vrata ima oko 800 kalorija ili oko 60 grama masnoća. Jedan prosečan čizburger ima oko 750 kalorija i 45 grama masnoća. A šta je sa svinjskim rebarcima? Dolaze od najmasnijih delova svinje, pa kalorije i nezdrave masnoće rastu... Naša je preporuka, ako već pravite roštilj, neka meso budu sa što manje masnoća.

HOT-DOG-LETNJA POSLASTICA
U bilo kojoj prilici, za većinu osoba hot-dog je prava poslastica, posebno kada su u pitanju letnje vrućine (ukusni su, jednostavni i brzo se prave), ali pokušajte njihovo konzumiranje da ograničite samo za neke posebne prilike, kao što su letnje utakmice, izleti i sl. Većina različitih vrsta viršli i kobasica koje se stavljaju u pecivo su puna natrijuma i nitrata. Kalorijska vrednost jednog prosečnog hod-doga (s viršlom): 280 kalorija, 15 grama masti, 1250 grama natrijuma; Hot-dog s kobasicom: 330 kalorija, 24 grama masnoća i 1590 grama natrijuma.

SALATE S MAJONEZOM
Kada su u pitanju letnje salate, bilo da su s mesom ili bez mesa, majonez je u njima često glavni sastojak, a on je glavni izvor kalorija i masnoća. Možete da napravite salatu od najzdravijih namirnica, ali ako dodate majonez, sve vam pada u vodu. Ako ste jedni od onih koji vole light majonez, svaka čast, koristite ga za pravljanje salata. Jedan od načina da smanjite količinu majoneza u salati, je ako ga pomešate s nemasnom pavlakom, light jogurtom... Takođe, kada pravite standardnu salatu, koristite više sirćeta i manje ulja.

SLATKA ALKOHOLNA PIĆA
Slatki voćni kokteli, posluženi u lepim čašama i ukrašeni voćem vrlo lako klize niz grlo, ali kalorije koje nose u sebi ćete teže potrošiti. Naime, jedna Pina colada može da ima između 300 i 500 kalorija, Daiquiri može imati čak do 800 kalorija, dok Long Island Ice Tea od 520 na više. Naime, svi ti kokteli u sebi sadrže mnogo šećera. Umesto koktela, bolje pijte crna i bela vina, bevande, špricere, jer ista količina u odnosu na koktele sadrži mnogo manje kalorija.


ŽEDNI STE? PAZITE ŠTA PIJETE...
Ledeni čajevi, gazirani i negazirani sokovi, energetska pića, piva i slična pića jesu možda ukusna, ali sadrže mnogo kalorija. Prosek kalorija na pola litre takvih pića je 150 kalorija. Smutiji, milkšejkovi, ledene kafe i slična pića imaju još više kalorija. Najbolja za žeđ je obična voda, ali ako već ne želite da pijete samo običnu vodu, napravite domaću limunadu ili sokove od grejpa, narandže s malo ili uopšte smeđeg šećera. Ta pića osim što su vrlo osvežavajuća u sebi sadrže potrebne vitamine i minerale.


SMRZNUTE POSLASTICE
Jedna šoljica (četiri kuglice srednje veličine), ima i do 380 kalorija i oko 20 grama masnoće. Ako se radi još o sladoledu s različitim dodacima, prelivima, šlagom i slično, te vrednosti mogu da narastu i na 700 i više kalorija i 30 grama masnoće. Niko ne kaže da se morate odreći omiljenog sladoleda, ali pokušajte da se suzdržite što se tiče količine. U prodavnicama potražite lajt sladoled ili jednoj kugli sladoleda dodajte sveže voće, pa ćete mnogo lakše zadovoljiti želju za slatkim, a opet pojesti nešto zdravije.

PRŽENA NAPAST
Prilikom poseta različitim letnjim destinacijama, sajmovima, vašarima, kulturnim i zabavnim manifestacijama, miris pržene hrane pečene u dubokom ulju je jednostavno neodoljiv. Setite se samo prženog testa, zatim različitih kobasica, mesa i sličnih jela, koja možete jesti dok hodate. Verovali ili ne ta jela mogu da imaju između 600 i 1200 kalorija. Ako već želite nešto da pojedete, izaberite hranu spremljenu na roštilju, koja ipak ima manje kalorija ili porciju podelite s dragom osobom, piše Žena.

SOSEVI ZA SALATE
Salata može da bude jako dobar, zdrav i osvežavajući letnji obrok, pun vitamina, minerala, proteina, vlakana... Ali, ako u salatu dodate različite soseve na bazi različitih ulja, jaja, majonez i sl., tada ta salata više neće biti niskokalorijska. Ako ste se odlučili da salatu pojačate mesom, neka to bude piletina ili ćuretina, bez masnoća, kuvana ili s roštilja. Ili pak umesto mesa, skuvajte jaja, stavite pečurke ili slično. Začinite je s malo ulja, sirćeta i prirodnim začinima....

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online