Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
06:30
Vestionline A

Osam jela iz najboljih restorana na svetu koje morate da probate

Vrhunski svetski kuvari prave sve smelije delikatese.

pixabay.com
Probajte jela najvećih majstora

Za sve one koji vole da eksperimentišu, predstavljamo osam najneobičnijih jela iz najboljih restorana na svetu.

Osteria Francescana – Modena, Italija

Nije lako dobiti titulu najboljeg restorana na svetu. Ali italijanski kuvar Masimo Botura je restoran Osteria Franceskana doveo do samog vrha još 2016. godine. Jedan od Boturinih najpoznatijih poslastica nosi naziv koji u slobodnom prevodu glasi: “Ups! Ispao mi je tart sa limunom”. Ovaj divni tart,koji se topi u ustima sadrži: limunovu travu, kandiranu limunovu koricu, divlju jabuku Mostarda i puno krema i šećera.

Trois Mec – Los Anđeles, Kalifornija

Ovaj restoran se nalazi u malom tržnom centru, u kojem služe grilovani kukuruz sa crnim lukom. To jednostavno jelo slavni Entoni Burden opisao je kao nešto najbolje što je ikad pojeo. Ono što kukuruz čini posebnim su začini - supa od belog luka, đumbira, sok od limuna i aji amarilo čili pastom.

The Ledbury – London, Engleska

Sa dve Mišelin zvezdice, Ledbury pruža raznovrsna jela koja prevazilaze sva očekivanja. Jedno od najboljih je zečja plećka sa kremom od kestena i lisičarke.

Le Bernardin – Njujork

Postoji više od 20.000 restorana u Njujorku. Kako da odaberete onaj pravi? Sa Le Bernadin-om nema greške, jer se nalazi na vrhu liste najboljih restorana već osam godina za redom. Preporučuje se: dinstani jastog, žutorepa tuna, guščija pašteta i tostirani baget.

Central – Lima, Peru

Restoran koji je dobio mesto na listi 50 najboljih latinoameričkih restorana, koristi samo lokalne proizvode. Jela su obilna i naručuju se za veće grupe ljudi. Jedinstveni meni se pravi u zavisnosti od mesta odakle se proizvodi nabavljaju. Preporučuje se svinjetina sa Anda, servirana sa crnom mašwom (vrsta biljke koja raste u planinama), ljutom paprikom i kiviča semenkama.

Gaggan – Bankok, Tajland

Nazvan po svom osnivaču, kuvaru Gaganu Anandu nudi jedinstvene specijalitete, među kojima je sladoled od manga i vasabija. To jelo koje ne možete probati nigde drugo na svetu spaja tropsko voće sa morskim ježom. Takođe, služe i jelo sa jogurtom, solju, korijanderom i kolačima od patlidžana.

Mirazur – Menton, Francuska

Smešten između planina i mora u Mentonu, restoran Mirazur je osvojio Mišlen zvezdicu samo devet meseci nakon otvaranja. Kuvar Mauro Kolagreko nudi mediteranske specijalitete sa ukusima mora. Jedno od najlepših jela je jednostavna salata od špargle, grejpfruta i jogurt sosa. Služi se uglavnom tokom proleća. Za večeru preporučujemo sveže gambore iz San Rema, sa kremom od limuna, sosom od crvenog kupusa i kandiranim spanaćem.

El Celler de Can Roca – Đirona, Španija

Španija je jedna od onih zemalja, koja će vas osvojiti svojom bogatom kulturom, prelepim pejzažima i neverovatnom hranom. Restoran El Celler de Can Roca osvojio je tri Mišlen zvezdice. Preporučuju se taljatele sa ručno iseckanim raguom, rižoto i teletina u sopstvenom soku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online