Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.02.2010.
13:06
Vestionline A

Barak Obama otkazao sletanje na Mesec

Predsednik Barak Obama otkazao je program Sazvežđe (Constellation) koji je sa novim raketama i novom letilicom trebao da američke astronaute spusti na površinu Meseca do 2020. godine.

U predlogu proračuna koji je u ponedjeljak predan Kongresu, Obamina administracija navodi kako je program previše skup, kako "kasni i da mu nedostaje inovativnosti".

Američka svemirska agencija NASA je na program već potrošila devet milijardi dolara, a na njegovo gašenje će potrošiti još dve i po milijarde. Odluka je odmah naišla na kritike kongresmena koji su bliski kompanijama koje rade na programu.

Zbog velikih troškova i neinovativnosti predsednik SAD je otkazao projekat "Sazvežđe": Barak Obama

Predsednik je u proračunu naveo da program Sazvežđe crpi resurse potrebne drugim projektima u okviru NASA-e. Bela kuća inače planira da se okrene privatnom sektoru za stvaranje kapaciteta za lansiranje.

Džim Kohlenberger, šef Odseka za nauku i tehnologiju u Beloj kući je rekao:

"Ukidamo program Sazvežđe, ali ne ukidamo naše ambicije. Ovo nije korak unazad. Korak unazad je bio pokušaj ponavljanja sletanja na Mjesec od pre 40 godina koristeći staru tehnologiju, umesto inovativnih tehnologija koje nas mogu odvesti u svemir dalje, brže i jeftinije."

Trebalo je da već odavno ode u "penziju": Spejs šatl

Projekt ponovnog odlaska na Mesec pokrenuo je bivši predsednik Džordž Buš, nakon nesreće šatla Kolumbija, 2003. godine. Letilica je, da podsetimo, izgorela prilikom povratka u Zemljinu atmosferu zbog oštećenja na termoizolaciji nastalog pri poletanju.

Program je trebalo da dovede do "odlaska u penziju" spejs šatlova i izgradnje novih letilica i novih raketa koje bi mogle ljude da odnesu i izvan Zemljine orbite.

Kritičari su međutim tvrdili da program nikad nije dobio dovoljno sredstava, a kad je naišao na tehničke probleme počeo je i da kasni.

U svakom slučaju, oni koji su se ponadali da će 2020. godine moći da vide novi televizijski prenos sa Meseca, moraće, izgleda, još malo da pričekaju.Mada po mnogim skepticima i ono sletanje od pre 40 godina je bila obična režija u filmskom ili televizijskom studiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 15:38
a taman sam se ponadao da ce ovoga puta stvarno sleteti na mesec a ne u nevadi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online