Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
08:26
Lj. Ivanović - Vesti A

Trampov zet na optužnici?

Kako se istraga specijalnog tužioca Roberta Mulera sve više približava američkom predsedniku Donaldu Trampu, posebno posle nagodbe Mulera sa penzionisanim generalom Majklom Flinom, Trampovom desnom rukom na vrhuncu kontakata sa Rusima, sva je prilika da će neko i iz porodice Tramp uskoro biti na optužnici.

EPA/Zach Gibson /Pool
Nevolje u Beloj kući: Džeredu Kušneru preti robija

Flin je progovorio, i premda je njegov iskaz još uvek tajna, on je nagodbu za ozbiljna krivična dela dobio samo zato što je dao korisne informacije o nekome iznad sebe.

A to je verovatno Džerod Kušner, Trampov zet, muž Ivanke Tramp, koji je vodio tastovu kampanju i bio njegov ključni savetnik u Beloj kući u prvoj godini mandata.

Ali njegova pozicija je ugrožena. Dan posle nagodbe Flina sa tužiocima, "Vašington post" i "Njujork tajms" objavljuju gotovo istovetan tekst u kojem iz 12 nezavisnih izvora konstatuje da je Kušner već skrajnut.

Nekad nije bilo sastanka na kojem Kušner nije sedeo uz tasta, a sad se gotovo ne viđa.

Flinova nagodba, naime, ukazuje na to da general nije radio po svojoj pameti u komunikaciji sa ruskim zvaničnicima, uključujući i ruskog ambasadora u Vašingtonu Sergejom Kisljakom.

Dokumenta pokazuju da je Flin imao naređenje da to radi, a mejnstrim mediji u SAD ukazuju da je upravo Kušner bio taj koji je izdao naređenje.

Takođe, Mulerova istraga se koncentriše posebno i na događaj iz maja ove godine, kada je Tramp naprasno otpustio direktora FBI Džima Komija, u čemu je opet Kušner igrao vrlo važnu ulogu.

Komi je otpušten upravo zato što je pokrenuo istragu protiv predsednika SAD, sumnjajući na direktne veze Trampa i saradnika sa Rusima u aferi hakovanja mejlova Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta.

Takođe, mediji podsećaju i da je Kušner pokušao prošle zime, pre ulaska Trampa u Belu kuću, a posle pobede na predsedničkim izborima, tražio od Kisljaka da se, ni manje ni više nego u ruskoj ambasadi, uspostavi sigurna tajna veza sa Kremljom.

Takođe, Kušner se tokom tranzicije od administracije Baraka Obame do Donalda Trampa sastao i sa čelnicima ruske VEB banke koja je pod američkim sankcijama.

To nije fer, a Hilari?

Predsednik SAD Donald Tramp stao je u odbranu svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina. On je rekao da nije fer što su mu uništili život, jer je slagao u izjavi za Federalni istražni biro, dok je Hilari Klinton lagala mnogo puta i ništa joj se nije desilo.

- Osećam se ružno zbog Flina. Hilari Klinton je 4. jula otišla u FBI. Nije bila ni pod zakletvom. To je najneverovatnija stvar koju je iko ikad video. Lagala je mnogo puta i ništa joj se nije dogodilo. Flin je slagao i uništili su njegov život. Baš nije fer - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online