Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.12.2015.
01:30
Vestionline A

Da vam ne presednu praznici...

Slave u decembru, Nova godina, Božić, pa opet slave... sve su to lepi povodi da se okupe dragi ljudi, ali i da se uživa u hrani i piću. Nekako tih dana, svi se opustimo i zaboravimo na "kočnice". I eto nekoliko novih kilograma za samo dva meseca (a celu godinu smo vodili računa, koliko-toliko). Donosimo vam jednostavne trikove, koji će vam pomoći da tokom praznika uživate, a da se ne ugojite.

lifebridgeblogs.org
Kako odoleti serviranim đakonijama?

Jedite rukom koja vam nije "glavna" (levom, ako ste desnoruki, i obrnuto). Ovako ćete zbuniti sami sebe, ješćete sporije jer ćete morati malo da razmislite o tome što želite da izvedete nedominantnom rukom. Bićete svesni koliko ste i čega prineli ustima, pa ćete se zaustaviti na vreme. Studije pokazuju da se na ovaj način unos hrane smanjuje za oko 30 odsto.

Zbunite čulo ukusa pepermintom.  Kad jedete odmah posle pranja zuba, sve ima malo bljutav ukus, zar ne? Zato pokušajte da tokom prazničnih dana što češće ispirate usta nekom od onih tečnosti sa ukusom mentola, a od pomoći mogu biti i pepermint bombone. Mentol potiskuje apetit, a utiče i na čulo ukusa, tako što menja aromu hrane koju konzumirate neposredno nakon toga.

Obratite pažnju na "dežurne krivce". Kolačiće, čokoladice i uopšte hranu koja je dostupna tokom cele godine, zaboravite za vreme praznika. Ne zatrpavajte se kalorijama koje su vam na dohvat ruke svaki dan. "Čuvajte" se za ono što je karakteristično za praznike. Npr, rusku salatu.

Kad pomislite "piće", pomislite "malo". Pijte iz malih čaša. Em ćete uneti manje kalorija, em se nećete napiti pre vremena.

Ne potcenjujte mehuriće. Popijte dve čaše kisele vode na početku gozbe i nećete se prejesti, 100%.

Ne zaobilazite povrće. Činjenica je da bismo svi radije jeli samo kaloričnu hranu tokom praznika, ali niko ne želi ono salo oko pojasa, zar ne? Povrće poput zelene salate, paprike, šargarepe, karfiola ima malo kalorija, ali visok sadržaj vode, vlakana i hranljivih materija. Ne morate da se bacite samo na meso i kolače.

Neka vas garderoba "kontroliše". Obucite najlepšu haljinu ili odelo, osnosno odeću koja laska vašoj figuri. Verovatno će vas podstaći da se uzdržite od druge porcije. Ako ste sami sebi lepi, poželećete da tako i ostane, pa ćete se lakše kontrolisati i biti umereni i u jelu i u piću. Cilj je da odeća ne "puca" na vama posle praznovanja.

Učestvujte u prazničnim aktivnostima. Verovatno želite samo da se sklupčate pod ćebetom kada je hladno. Ali, malo prazničnih aktivnosti, kao što je jurcanje po rasprodajama i sređivanje kuće, odlični su načini da sagorite koju kaloriju više.

Nemojte da sednete tik uz sto. Vežbajte princip "daleko od očiju… daleko od usta" i "parkirajte" se malo dalje od švedskog stola ili trpezarije. Nećete biti u tolikom iskušenju kao kad je dovoljno samo da pružite ruku i maznete još jedan kolačić.

Družite se. Okružite se veselim ljudima koji se šale i razgovaraju i koji na proslave dolaze da bi se družili, a ne da bi jeli.

Uprkos svemu navedenom... Nemojte da se preopteretite ovim "pravilima", cilj je da uživate u praznicima! Uvek je najbolje samo naći meru, sredinu :).

Srećno!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online